Fiskere trodser drukneulykker

To drukneulykker indenfor den seneste tid får ikke landets fiskere til at bruge redningsvest. Det på trods af, at ni ud af ti drukneulykker blandt fiskere sidste år skyldtes manglende redningsvest.

For en uge siden druknede den tidligere borgmester på Mors, Egon Pleidrup, da han var ude at fiske. Pleidrup havde ikke redningsvest på, og han druknede inden han blev fundet i vandet. Det samme skete for ti fiskere sidste år. Kun en af dem havde redningsvest på, og den var defekt. Det viser tal fra Søfartsstyrelsen.

Og det er især mændene over 50 år der er svære at overbevise. Langt de fleste af de ti druknede sidste år var nemlig mænd over 50 år.

En af dem der aldrig bruger redningsvest er fisker Bent Nielsen fra Lem. Han er 56-år, og bruger aldrig redningsvest, når han er ude på fjorden for at fiske.

- Det er nok fordi man bliver en gammel stivstikker med årene. Mange af dem der fisker her, de er jo lige så gamle som mig eller ældre, og jeg tror ikke nogen af dem de har redningsvest på, hvis de i det hele taget har en med i båden, siger Bent Nielsen.

I den anden ende af aldersklassen er der kun hovedrysten tilovers for de ældre fiskere. Eleverne på Fiskeriskolen i Thyborøn bliver undervist i sikkerhed og gennemgår sikkerhedsøvelser. De kunne aldrig drømme om at sejle ud uden en vest. - Jeg tænker, at de skulle tage en sikkerhedsvest på, og så tænke lidt mere over sikkerheden. De risikerer deres eget liv, hvis de ikke gør, siger Nick Laursen, der er elev på Fiskeriskolen i Thyborøn.

80 procent af undervisningen på Fiskeriskolen handler om sikkerhed til søs.

Se her et længere interview med Bent Nielsen, der fortæller om, hvorfor han ikke bruger vest.