Fiskere bekymret for hårdt brexit: - Det ville være ragnarok

Hvis briternes farvel til EU ender med, at danske fiskere mister adgang til britiske farvande, kan det ende med en alvorlig nedgang i fiskeriet.

De danske fiskere holder lige nu vejret.

- Vi vil komme til at køre hinanden fuldstændig over, hvis vi ikke længere kan fiske i de britiske farvande. Det er ikke noget, vi ville kunne håndtere pt., siger næstformand i Danmarks Fiskeriforening, Kurt Madsen.

Det kan nemlig ende med en alvorlig nedgang i fiskeriets indtjeningsmuligheder, hvis briternes farvel til EU ender med et scenarie uden adgang til britiske farvande.

- Fiskerne vil jo ikke bare lægge sig ned og gå fallit. Så vil man overfiske Skagerrak, Kattegat og Østersøen.

- Og det ved vi godt. Det holder kun en sæson eller to, siger Kurt Madsen fra Danmarks Fiskeriforening. Han er også formand for fiskerne i Thorsminde og Thyborøn.

Næstformand i Danmarks Fiskeriforening er bekymret for et hårdt brexit. - Det vil have alvorlige konsekvenser for de danske fiskere.
Næstformand i Danmarks Fiskeriforening er bekymret for et hårdt brexit. - Det vil have alvorlige konsekvenser for de danske fiskere.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

30 procent i britiske farvande

Danske fiskere henter i dag godt 30 procent af den samlede danske landingsværdi fra fangster i britiske farvande, som erhvervet risikerer at miste adgang til, hvis Brexit ender uden en aftale.

Det viser en ny rapport fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.

- Den eneste løsning jeg kan se, der er, at man køber fiskerne i de britiske områder ud og kompenserer dem fuldt ud, siger Kurt Madsen.

- Men det er klart, at det er rigtig mange penge, vi snakker om, så det hjælper ikke med de 30.000 euro pr. år. Det er slet ikke den størrelse, vi snakker om. Vi snakker milliarder.

Midt i glæden over de gode kvoter, er der også bekymring for fremtiden. Brexit skaber krusninger på overfladen

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Erhverv.