Fire unge anholdt for at sende bombetrusler til 17 skoler

Fire unge mænd på 13-18 år er blevet anholdt i en sag om en række bombetrusler mod skoler - heraf tre i Midt- og Vestjylland.

Aula er den fælles kommunikationsplatform for medarbejdere, forældre og elever på landets folkeskoler og i dagtilbud.
Aula er den fælles kommunikationsplatform for medarbejdere, forældre og elever på landets folkeskoler og i dagtilbud.
Foto: Celina Dahl og Henning Bagger, Scanpix Ritzau

Fire unge mænd er onsdag morgen blevet anholdt og tilbageholdt på adresser i Nordsjælland, på Frederiksberg og på Fyn. De unge mistænkes for at have været involveret i en række bombetrusler udsendt via Aula, der er skolernes kommunikationsplatform.

Det oplyser Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

I november sidste år modtog skoler rundt om i landet bombetrusler via Aula, hvilket flere steder resulterede i evakueringer af skoler. Siden har en efterforskningsgruppe i Midt- og Vestjyllands Politi efterforsket sagen med hjælp fra Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3).

Målet var opmærksomhed

I alt 17 skoler har modtaget bombetrusler, heraf tre i Midt- og Vestjylland. Hans Roost, politiinspektør i Midt- og Vestjyllands Politi og leder af efterforskningen, understreger dog, at geografien ikke har spillet nogen rolle for de unge.

- De har skaffet nogle koder, som de så har misbrugt til at skabe uro og utryghed på en række helt tilfældigt udvalgte skoler rundt om i landet. Det har handlet om at skabe opmærksomhed indenfor hackerkredse og vise andre, at de kunne gøre det, siger han til TV MIDTVEST.

Han fortæller, at de unge formentlig er del af en større hackergruppe, som kommunikerer i grupper i en digital underverden.

- Det her er folk, som har gemt sig bag ti eller femten aliaser. Det er et ret lukket univers, og der ligger et stort og kompliceret efterforskningsarbejde bag de første anholdelser, siger Hans Roost.

Ikke klassisk hacking

Claus Birkelyng, som er leder af Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center, fortæller i pressemeddelelsen, at der ikke er tale om hacking i klassisk forstand.

- Aula er ikke blevet hacket på den måde, man kender det for eksempel fra film. Her er nok snarere tale om, at nogle børn og unge er blevet franarret deres brugernavn og password i forbindelse med et onlinespil, som gerningsmændene så har brugt til at få adgang. Man kan sige, at de ikke har brudt døren op, men snarere har narret sig til nøglen og låst sig ind, lyder det.

De anholdte er i alderen 13 til 18 år, og de mistænkes at have været involveret i 17 bombetrusler mod skoler i fem forskellige politikredse. To af de unge er under 15 år og dermed under den kriminelle lavalder. Politiet forventer også at løslade de tre andre efter afhøring, så der altså ikke bliver krav om varetægtsfængsling.