Fire borgmestre fra landsdelen er taberne i udligningsreform: - Det er meget bekymrende

Regeringen har i dag præsenteret, hvordan den ønsker at ændre ved udligningssystemet, der fordeler penge mellem rige og fattige kommuner.

Borgmester i Lemvig Kommune, Erik Flyvholm (V).
Borgmester i Lemvig Kommune, Erik Flyvholm (V).
Foto: Stine Agnholt Andersen, TV MIDTVEST

- Det er meget bekymrende. 

Sådan siger Erik Flyvholm (V), der er borgmester i Lemvig Kommune, om regeringens udspil til en udligningsreform, der blev præsenteret tidligere på dagen. 

Fire kommuner ser ud til at få færre penge, end de har i dag.

Silkeborg og Favrskov kommuner skal aflevere flere penge til fattigere kommuner, end de hidtil har gjort. 

Derudover vil Holstebro og Lemvig kommuner få færre penge tilført.

Flere spørgsmål end svar

Borgmesteren i Lemvig Kommune kan læse, at kommunen er blandt dem, der mister forholdsvis flest penge, i forhold til det beløb kommunen modtager i dag.

- Det ligner, at vi mister penge på linje med de nordsjællandske kommuner, og det er meget overraskende, siger Erik Flyvholm. 

2:20
Mens de er glade i Vesthimmerland over regeringes udspil, så synes Silkeborg det nærmer sig uanstændigt.

Det undrer Erik Flyvholm (V), at regeringen ikke har offentliggjort tal, der viser hvor stort et hul i kommunens budget, reformen vil efterlade. 

-  Jeg kan ikke se, om vi står til at miste 40 millioner eller 80 millioner kroner. Jeg kan heller ikke se, hvorfor vi skal miste penge. Det er en lidt mærkelig måde at gøre det på, siger han. 

Nils Borring (S), der er borgmester i Favrskov Kommune, er vant til at skulle betale penge til andre kommuner. Alligevel er han utilfreds med udspillet. 

- Der er stor skuffelse. Vi står til at skulle aflevere mange penge, og jeg kan ikke forstå, hvorfor man når frem til den beslutning. Vi har penge i kommunekassen, men det skyldes en stram økonomistyring og lave driftsomkostninger. Det kan jeg ikke forstå, vi skal straffes for, siger han. 

Grafikken viser, hvad regeringens udspil betyder for alle landets kommuner. De mørkerøde kommuner er de kommuner, der taber mest på ændringen. De mørkegrønne kommuner er de kommuner, der tjener mest på ændringen. 
Grafikken viser, hvad regeringens udspil betyder for alle landets kommuner. De mørkerøde kommuner er de kommuner, der taber mest på ændringen. De mørkegrønne kommuner er de kommuner, der tjener mest på ændringen. 
Foto: Regeringen

Nils Borring ser frem til at se de faktiske tal, så han ved, hvad han skal forholde sig til. 

- Vi står i en situation, hvor vi i princippet ikke ved, om vi skal spare 1 krone eller 250 millioner kroner, siger han. 

Den holdning deler H.C. Østerby (S), der er borgmester i Holstebro Kommune. Han kan også kun se, at Holstebro Kommune vil få færre penge tilført. 

Ifølge udspillet vil kommunen få mellem 0-5000 kroner pr. indbygger. Men samtidig kan H.C. Østerby se, at Holstebro Kommune vil miste et beskedent beløb, i forhold til hvor mange penge kommunen modtager i dag.

- Det er træls, at det bliver gjort på den måde. Vi får ikke nogle tal, så vi kan se baggrunden for beslutningen eller stille spørgsmål ved det. Vi kan ikke se noget som helst, siger han. 

H.C. Østerby er også overrasket over, at Holstebro Kommune vil få færre penge tilført.

- Vi havde forventet at få flere penge. Vi sammenligner os ofte med Viborg og Herning, og de får flere penge tilført. Men vi bliver ikke klogere, før vi får nogle tal at forholde os til, siger han. 

I Lemvig pointerer Erik Flyvholm, at der kun er tre måder at finansiere faldet i de tilførte penge på.

- Man kan sætte skatten op, man kan tage af pengene i kommunekassen, hvis der er nogle, eller også kan man skære i velfærden, siger han. 

3:15
Lemvigs borgmester Erik Flyvholm forudser skattestigning eller sparerunde, hvis regeringens udligningsreform går igennem.

Sikre lighed mellem kommuner

Udligningsreformen ændrer på det system, der fordeler penge mellem de rige og fattige kommuner i Danmark, så alle har mulighed for at levere den samme velfærd til borgerne. 

Regeringen vil reformere systemet, fordi systemet ifølge regeringen er skævvredet og ikke sikrer tilstrækkelig lighed mellem kommunerne. 

Regeringen har ikke offentliggjort, hvor store beløb, den mener, de enkelte kommuner skal have tilført eller betale.

Men Social- og Indenrigsministeriet har offentliggjort et Danmarkskort, der i store træk viser, hvem der vinder og taber på reformen. 

Regeringen vil offentliggøre de beløb, de enkelte kommuner får eller skal betale, i morgen fredag.