Finanslovsforhandlinger: Hjælp på vej til små gymnasier

Regeringens omprioriteringsbidrag presser især små gymnasier. Men nu kan der være hjælp på vej, lover to folketingsmedlemmer valgt her i landsdelen.

27:57

Hvordan sikres et Danmark i balance? Hvad mener Landdistrikternes fællesråd? Hvad er holdningen i Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og de Konservative? Gæster i studiet er: Steffen Damsgaard, fmd., Landdistrikternes Fællesråd, Simon Kollerup (Soc.dem.), Lise Bech (DF) og Orla Østerby (Kons.)

De almene gymnasier, og især de mindste i landet, er pressede af regeringens såkaldte omprioriteringsbidrag, hvor de hvert år til og med 2021 skal spare to procent.

Men i forbindelse med de igangværende finanslovsforhandlinger, er der nu formentlig hjælp på vej. Det lover Lise Bech, folketingsmedlem for Dansk Folkeparti, valgt i Thisted-kredsen.

Læs også Krav fra DF: Giv udkantsgymnasier en halv million hver

- Vi vil ikke skære i de små gymnasier. Det er det, vi har med til finanslovsforhandlingerne. Det er så vigtigt, at der er uddannelsessteder også i yderdistrikterne, siger Lise Bech.

- Dansk Folkeparti har meget fokus på det her. Og jeg er helt tryg ved, at vi får løst det her. Det er jeg helt sikker på. Om vi får fjernet omprioriteringsbidraget på de mindre gymnasier – eller om vi gør det på elevtakster – det bliver der regnet på i øjeblikket, fastslår DF'eren, i det ugentlige politiske magasin Krydsfelt på TV MIDTVEST.

Her i landsdelen har blandt andet Morsø Gymnasium kritiseret regeringens sparekrav. Gymnasiet i Nykøbing har 280 elever. Rektor Kurt Sonne Thomsen forudser, at hvis ikke der bliver gjort noget ved omprioriteringsbidraget, så ender gymnasiet med røde tal i 2019.

02:23

Især små gymnasier lider under sparekrav på to procent om året. Morsø Gymnasium frygter at gå i minus næste år. Video: Morten Fyrstenborg, TV MIDTVEST

Luk video

Konservative: Det løser sig

Orla Østerby, medlem af Folketinget for de Konservative, som er en del af regeringen, beder de mindre gymnasier om at slå koldt vand i blodet. I følge den konservative landdistriktsordfører kan der være flere grunde til de små gymnasiers haltende økonomi – for eksempel, at de får færre og færre elever.

- Jeg er helt rolig med hensyn til de små gymnasier, siger Orla Østerby.

- Vi skal nok finde en løsning på det her. Jeg kan love en ting: Der vil ikke være et parti i Folketinget, der vil have interesse i, at de små gymnasier skal lukke, siger det konservative folketingsmedlem fra Lemvig.

Ikke brug for lappeløsninger

Tidligere på måneden besluttede regeringen og Dansk Folkeparti at droppe omprioriteringsbidraget for erhvervsuddannelsernes vedkommende.

For Socialdemokratiets folketingsmedlem i Thisted-kredsen er det nyt, at der nu kan være hjælp på vej til de trængte mindre gymnasier. Simon Kollerup kalder det glædeligt, hvis de bliver en del af en kommende finanslovsaftale, men slår fast, at der ikke er brug for lappeløsninger.

- Gymnasierne ønsker, at man fjerner omprioriteringsbidraget. Det foreslår vi i Socialdemokratiet, at man gør, siger Simon Kollerup.

Simon Kollerup (Soc.dem.), Orla Østerby (Kons.) og Lise Bech (DF) er sammen med Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, gæster i denne uges Krydsfelt. I det politiske magasin på TV MIDTVEST bliver der denne gang diskuteret landdistriktspolitik og hvorvidt Danmark er i balance. Programmet kan du se øverst i artiklen.

Omprioriteringsbidraget

  • Idéen med omprioriteringsbidraget består i, at staten beholder en procentdel af pengene til eksempelvis kommuner, regioner eller uddannelsesinstitutioner. Dermed kan politikerne på Christiansborg hvert år fordele milliarderne til de områder, de ønsker.
  • Da Venstre indtog Statsministeriet i 2015, blev omprioriteringsbidraget udvidet til også at omfatte undervisnings-, uddannelses- og kulturområdet. På det tidspunkt kørte dansk økonomi "på kanten", så regeringen var nødt til "at stramme op", har finansminister Kristian Jensen (Venstre) tidligere forklaret.
  • De næste tre år skal gymnasier, universiteter og museer fortsat spare omkring 800 millioner kroner om året med det såkaldte omprioriteringsbidrag på to procent.
  • Fra 2022 vil regeringen føre alle pengene tilbage til de tre områder. Det vil sige 842 millioner kroner. De penge afsætter regeringen som en reserve på finanslovsforslaget for 2019.

Kilde: Ritzau

Læs også Søren Pape: Folk skal betale mindre i skat

Læs også Mercantec-direktør vil have 11 års tvungen skolegang