Feriepark krydser fingre for at Store Bededag overlever: - Vi lever af, at folk holder fri

Hos både en feriepark og flere hoteller frygter man konsekvenserne ved en afskaffelse af Store Bededag. Finansiering må kunne foregå på anden vis, lyder det.

1:52
Thomas Buch Tøstesen frygter, at afskaffelsen af Store Bededag kan få negativ betydning for Jesperhus Feriepark.
Foto: Sebastian Engelberth Hansen, TV MIDTVEST

Den nye SVM-regering lægger op til at afskaffe Store Bededag. Arbejdsudbuddet skal øges, lyder det fra Regeringen, men forslaget om at droppe helligdagen har skabt stor debat.  

Et farvel til den forlængede weekend i begyndelsen af maj vækker ikke glæde hos Jesperhus Feriepark og flere lignende aktører. 

- Jeg er ked af, at man begynder at begrænse folks fritid, for det er jo det, vi lever af. Det er helt klart en udfordring for os, siger Thomas Buch Tøstesen, administrerende direktør ved Jesperhus Feriepark på Mors. 

Ferieparken har årligt omkring 250.000 gæster, men med den mulige afskaffelse af Store Bededag, forudser direktøren, at det tal kan falde.

- Det vil helt sikkert betyde en omsætningsnedgang i den weekend. Så vi vil både kunne mærke det på antallet af dagsgæster, men også vores feriegæster.

Hvad med konfirmationerne? 

Med afskaffelse af en helligdig vil danskerne arbejde mere. Det er i hvert fald regeringens opfattelse. På økonomisprog taler man om, at 'arbejdsudbuddet øges'. Flere penge vil dermed strømme mod statskassen.

De flere penge skal blandt andet gå til at finansiere de øgede udgifter til Forsvaret. Statsminister Mette Frederiksen har udtalt, at man vil afskaffe helligdagen 'med meget rank ryg og med åbne øjne.' 

I hotel- og restaurationsbranchen fremkalder det dog ikke ligefrem rank ryg, hvis helligdagen ender med at høre fortiden til. 

- Der kommer til at mangle omsætning. Det er en af de store dage, hvor foråret bliver skudt i gang, siger Jakob Beck Wätjen, formand for Horesta i Region Midtjylland. 

Udover at være lokalformand for Horesta driver Jakob Beck Wätjen også to forskellige hoteller i Silkeborg. De er begge fuldt booket på Store Bededag helt frem til 2027, fordi der ofte bliver afholdt konfirmationer i Bededagsferien. 

- Vi er blevet kontaktet af nervøse forældre, der ikke ved, hvor de kan holde konfirmationer, siger han. 

Museumschefen på Viborg Museum håber heller ikke, at Store Bededag bliver afskaffet.
Museumschefen på Viborg Museum håber heller ikke, at Store Bededag bliver afskaffet.
Foto: Sebastian Engelberth Hansen, TV MIDTVEST

Anden finansiering 

På Viborg Museum er der årligt 27.000 gæster. Også her er de spændte på, hvad en afskaffelse af Store Bededag kan betyde for dem.

- Vi må se, hvor store konsekvenser det vil få. Når folk har fri, er de opsøgende for, hvad de kan lave i deres fritid. Mange vælger jo så at gå på museum. En weekend med Store Bededag giver flere besøgende end en almindelig weekend, siger museumschef Brian Wiborg.

Om få måneder tager Jesperhus fat på højsæsonen, men inden da håber direktøren, at Regeringen har fundet en anden måde at finansiere de øgede udgifter til Forsvaret på. 

- Jeg håber, man kan finansiere det på anden vis – eksempelvis ved at arbejde en time mere nogle gange. Der findes andre måder at gøre det på.

- Det er antallet af timer, der er vigtig. Ikke en bestemt dag, afslutter Thomas Buch Tøstesen