Fem procent mindre antibiotika til landbrugsdyr i 2016

Forbrug af antibiotika i dansk landbrug er faldet. Udviklingen kan dog vende med udfasning af zink.

Svin
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix

Der blev brugt mindre antibiotika i dansk landbrug i 2016 i forhold til året før.

Det viser den årlige DANMAP-overvågning for 2016, som Statens Serum Institut, DTU Veterinærinstituttet og DTU Fødevareinstituttet står bag.

I 2016 er der brugt cirka fem procent mindre antibiotika til danske dyr, når man måler i kilo antibiotika. Og det er en positiv udvikling, lyder det fra DTU.

- En reduktion af antibiotikaforbruget er en nødvendig forudsætning for at tackle problemet med antibiotikaresistente bakterier, siger afdelingschef Flemming Bager fra DTU Fødevareinstituttet i en pressemeddelelse.

- Fødevarestyrelsen har i de seneste år gennemført flere tiltag for at begrænse forbruget, og det er positivt at se, at forbruget fortsætter med at falde, siger han.

Tredje år med fald

Det er tredje år i træk, at det samlede forbrug falder. I 2016 faldt brugen af antibiotika både til svin, kvæg, fjerkræ og fisk.

I Danmark fylder svineproduktionen hele 85 procent af den samlede kødproduktion. Omkring 75 procent af det samlede forbrug af antibiotika i landbruget går til svin.

I 2016 faldt forbruget af antibiotika til svineproduktion fire procent.

Ifølge Christian Fink Hansen, sektordirektør i Landbrug & Fødevarer, skyldes faldet målrettet arbejde i landbruget.

- Det skyldes et konstant fokus på at forbedre sig - optimere foderblandinger, optimere pasning og intensivere den interne smittebeskyttelse, siger han.

Han fremhæver, at forbruget af antibiotika i landbruget er faldet 25 procent siden 2009. Ifølge DANMAP's kortlægning skete det dog efter en stigning i årene 2000-2009 på 62 procent.

Alligevel mener Christian Fink Hansen, at indsatsen er imponerende.

- Man skal huske at korrigere for, at vi i samme periode har haft en stigende produktion. Der er kommet flere og flere grise i landet, siger han.

Kan stige igen

De kommende år kan forbruget dog stige igen. Brugen af et andet stof - medicinsk zink - skal nemlig udfases senest i juni 2022. Og landbruget har en stor udfordring i den forbindelse, siger sektordirektøren.

- Medicinsk zink bliver brugt til at behandle mave-tarm-lidelser hos smågrise. Det eneste alternativ er antibiotika.

- Vi arbejder stenhårdt på, at forbruget kan bevares på et lavt niveau, siger han.

/ritzau/