Farligt vejr søndag morgen: Sådan kører du bedst bil i tåge

DMI varsler tæt tåge over Midt- og Vestjylland søndag morgen. Det kræver forsigtighed og opmærksomhed i trafikken.

Når det regner, er tåget, glat eller mørkt, er der alt for mange bilister, der kører for stærkt på vejene. Det resulterer i ulykker, viser en tidligere undersøgelse af flere hundrede trafikulykker, som Havarikommissionen tidligere har lavet. 

Søndag morgen varsler DMI tæt tåge over store dele af landet – også Midt- og Vestjylland. Her følger derfor en række forholdsregler og råd, som FDM, Rådet for Sikker Trafik, Havarikommissionen og politiet står bag.

Typiske ulykker

1. Tænd tågebaglygterne

Hvis der er nedsat sigtbarhed enten i form af tåge, tæt regn eller sne, skal man af hensyn til sin egen og andres sikkerhed sikre, at ens bil ses bedst muligt. De fleste biler er udstyret med tågebaglygter. Sørg for at tænde tågelygterne, når der er lav sigtbarhed, lyder rådet fra FDM.

Har du tågeforlygter på bilen, kan disse være en hjælp for dig. Lygterne er placeret lavt på bilen og lyser under tågen. Har du ikke tågeforlygter, så sørg for at bruge nærlyset. 

2. Tilpas farten

Nedsat sigtbarhed betyder også, at det kan være nødvendigt at sænke hastigheden. Det handler om at vurdere forholdene og tilpasse farten. Hvis man kører for hurtigt, kan man ikke nå at reagere, men kører man for langsomt, kan bagvedkørende blive overrasket over den lave fart.

Og vigtigst af alt: Hold afstand!

Gode råd:

3. Sluk tågelygterne igen

Når man er ude af tågen, og der igen er normal sigtbarhed, skal man huske at slukke tågelygterne igen, så de bagvedkørende ikke fejlfortolker tågelygterne som stoplygter eller bliver blændet af lyset. Kører man kø-kørsel, bør man slukke tågebaglygterne, da de kan være til gene for de bagvedkørende.

4. Husk baglygterne

Alle nyere biler er i dag udstyret med automatisk kørelys. Det betyder, at kørelyset tænder automatisk, men ikke i alle tilfælde tænder baglyset samtidig. Det gælder især for mikro- og minibiler, hvor du selv manuelt skal sikre, at baglyset tænder. De større biler har ofte en lyssensor, der tænder nærlyset, når mørket falder på. Det er dog ikke altid, at disse sensorer registrerer tåge, og du kan dermed risikere, at køre med slukkede baglygter på bilen.

Fra juli 2016 blev der indført krav til nye biler, om at nærlyslygterne og dermed baglygterne automatisk skal tændes i mørke og usigtbart vejr.

Søndag forventes i følge DMI at blive overskyet og diset eller stedvis tåget i den nord- og østlige del af regionen, men i løbet af dagen bedres sigtbarheden vestfra.