Fåreavler håber på tilladelse til at skyde ulven

Liberal Alliance foreslår nu, at det skal gøres lovligt at skyde ulven, hvis den kommer for tæt på. Det glæder fåreavler, men ærger ulve-entusiast.

Billederne af et vestjyske ulvepar med otte hvalpe sætter gang følelserne. For er det en god eller en dårlig nyhed, at rovdyret stortrives og stifter familie få kilometer fra, hvor der bor mennesker? Fåreavler Jørgen Blazejewicz er ikke i tvivl.

- Vi synes jo, at vi skulle have lov til at skyde dem, hvis de var i foldene, altså hvis de var tæt på vores får, så synes vi, at der skulle være en reguleringstilladelse på dem. 

Fåreavleren driver Storålam i Idom ved Holstebro, og han vurderer, at han foreløbigt har mistet 48 får til ulven. Ikke alle angrebene er verificeret med DNA-prøver, men med en hel ulvefamilie i området frygter han at miste endnu flere får. 

- Hvis to er blevet til 10 på en sommer, så kan man jo bare give sig til at fremskrive det. Og ti skal vel have mere at æde end to, siger Jørgen Blazejewicz.

Sådan kan regnskabet ikke gøres op

Ifølge Thomas Boesdal, der er ulve-entusiast, så kan man dog ikke stille tingene sådan op, som Jørgen Blazejewicz gør det. 

- ​Hvis der er to ulve, så tager de et byttedyr, og så kan de ikke spise op, fordi de kun er to, så når der er fire, seks eller otte, så spiser de op i stedet for. Vi vil ikke se dem tage flere dyr, vi vil bare se dem udnytte deres byttedyr mere effektivt. Det er der lavet undersøgelser på i Sverige, fortæller Thomas Boesdal. 

LA: Skyd ulven

Den nye vestjyske ulvefamilie får Liberal Alliance til at foreslå, at der skal gives tilladelse til at skylde ulve, der er tættere end 300 meter fra beboelse, 200 meter fra bygninger og helt ned til 50 meter fra dyre-indhegninger.

- Vi vil gerne hjælpe fåreavlerne med helt klare retningslinjer for, hvordan man skal håndtere situationer, hvor man har dyr der er dræbt af ulv, og hvor man har ulve der skræmmer dyrehold op, lyder det fra partiets fødevarer- og miljøordfører, Carsten Bach. 

Her kan du se, hvorfor Jørgen Blazejewicz ikke mener, at et ulvehegn er nok til at holde ulven væk fra fårene.

De seneste måneder har statsstøttede elektriske hegn holdt ulvene væk Jørgen Blazejewiczs får. Men hegnene er tidskrævende og dyre at vedligeholde, og derfor håber fåreavleren at få skydetilladelse - også selvom ulven egentlig er fredet. 

- Min forretning kan ikke køre uden, at jeg kan have fårene ude i naturen, og så vil naturen også komme til at lide under det, fordi der ikke vil ske den her pleje med husdyr i naturen, siger han. 

Lige nu er fredningen af ulven et EU-anliggende.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Natur.