Fantastiske jobtal - der er dog et problem

Antallet af beskæftigede er steget støt i Danmark i 50 måneder i træk. Nu er problemet til gengæld, at det bliver sværere at finde arbejdskraft.

Også i industrien er der mangel på hænder. Her er nogle jobsøgende på besøg hos en virksomhed i Vestjylland.
Også i industrien er der mangel på hænder. Her er nogle jobsøgende på besøg hos en virksomhed i Vestjylland.
Foto: Emilie Grav, TV MIDTVEST

I dag kom det frem, at beskæftigelsen i Danmark steg for 50. måned i træk. Det var tal fra Danmarks Statistik, der viste den flotte tendens. 

Det er rigtig godt for den danske økonomi, at så mange danskere finder arbejde, men der er også en udfordring i tallene. For virksomheder har svært ved at finde kvalificeret arbejdskraft. Det siger chefkonsulent hos Danske Arbejdsgiverforening. 

- De nye tal er ekstremt positive. Men bagsiden er, at det bliver sværere og sværere for virksomheder at finde kvalificerede medarbejdere. Det er et problem at finde medarbejdere i hele landet, og det er både ufaglærte, faglærte og højtuddannede. Det er i alle dele af branchen, siger Jens Troldborg. 

Danske Arbejdsgiverforening ser med stor alvor på problemstillingen, som kan gøre ondt på den danske økonomi. 

- Det er et stort og stigende problem. Det er efter vores syn det største problem i dansk økonomi. Vi kan komme ind i en overophedning, der gør, at vi mister arbejdspladser, som kan blive tvunget ud af landet, siger chefkonsulenten til TV MIDTVEST. 

Stort behov for økonomer

På jobportalen, Jobindex.dk, er en af de kategorier med flest tilgængelige jobs i Midtjylland 'Økonomi og Regnskab', og hos FTFa, en af de mest brugte A-kasser i finanssektoren med 45.000 medlemmer, kan man godt mærke, at det går stærkt i øjeblikket. 

- Vi oplever, at man kommer hurtigt i gang. Det der er med økonomi er, at man også har brug for dem i de brancher, der boomer som i industrien eller byggesektoren. Det kaster administrative jobs af sig, siger vicedirektør i FTFa, Mads Kromann Fog. 

Selvom jobsøgende generelt set bliver ansat hurtigt, mener de dog stadig, at der er medarbejdere at tage af. 

- På den generelle bane indenfor økonomi og regnskab, så tror jeg stadig, at der er noget at tage af, siger han til TV MIDTVEST. 

I banksektoren oplever de, at der bliver ansat færre bankrådgivere end tidligere, da der bliver sat større fokus på Home Banking. Der er dog brug for dem andre steder, hvis de har lyst til at tilpasse sig. 

- Der er rigtig mange spændende muligheder for dem, der skal kigge andre steder hen end indenfor bankverdenen. De kan for eksempel godt tilegne sig kompetencer til at kunne være bogholdere, men ellers er der også det nye SKAT med afdelinger i flere dele af landet, der søger nogen med deres kompetencer, siger vicedirektøren. 

Reformer virker - Flere af dem, tak!

Hos Dansk Arbejdsgiverforening mener man, at der er løsninger på den mangel på arbejdskraft, som deres medlemmer oplever. Blandt andet at sætte farten op på noget, som allerede er påbegyndt. 

- Arbejdsgiverne kan se, at de reformer, der er lavet fra politisk hånd, virker. Vi ser gerne, at man fortsætter af den vej, siger Jens Troldborg. 

Han nævner, at man fjernede efterlønnen, og han ser også gerne, at man hæver pensionsalderen hurtigere, end det er tilfældet nu. 

- Pensionsalderen bør hæves hurtigere, end det er planlagt at gøre. Det vil betyde at flere ældre vil blive på arbejdsmarkedet, siger chefkonsulenten til TV MIDTVEST. 

Og der er en helt speciel grund til, at han gerne ser, at man holder de ældre længere tid på arbejdsmarkedet. 

- Dels er det folk, der allerede er på arbejdsmarkedet, og derfor vil det have en meget hurtig effekt at øge pensionsalderen. Derudover er det også mange faglærte medarbejdere, der er i den aldersgruppe, hvilket er der, hvor der mangler mest arbejdskraft lige nu, siger Jens Troldborg. 

De ser også gerne initiativer for at gøre det nemmere at få udenlandsk arbejdskraft ind i landet. 

2:06