Fanget af Fotovognen: "Jeg har aldrig fået så meget opmærksomhed"

Gennem mere end 70 programmer har Fotovognen kørt Midt- og Vestjylland tynd. De har mødt et utal af mennesker med mange - og meget forskellige - historier. Tre af de personer mødte Anders og Vibeke i Thise, Sundby og Bjergby, og dem kan du møde lige her.

Foto: Palle Mouritsen, TV MIDTVEST

Når Fotovognen kører ud på de midt- og vestjyske landeveje, er der intet, der er forberedt.

De ved ikke på forhånd, hvor de skal hen, eller hvem de skal møde – de ved blot, at dagen starter hos bageren.

Der er dog nogle, der er endnu mindre forberedt. Nemlig borgerne i den landsby, der står for skud. Når Anders, Vibeke og Line triller ind foran et tilfældigt hus og råber ”daw”, er det en fuldstændig uforberedt midt- og vestjyde, der uden varsel bliver hovedperson i et interview, der snart skal vises på tv.

Nogle af dem, der har prøvet dét, er Carsten Nyby, Stinne Majlandt og Rikke Riis. 

Få sekunder inden, de blev fanget af Fotovognen og mødt med en stor mikrofon, havde de ingen anelse om, at hele Midt- og Vestjylland snart skulle høre, hvad de havde på hjerte.

quoteDe tog jo røven på mig, de abekatte.

Carsten Nyby

Og faktisk begrænser seerne sig ikke længere til vores egen landsdel. Fælles for Carsten, Stinne og Rikke er nemlig, at de også er med i de afsnit, der netop nu er aktuelle på TV 2. I disse uger får hele landet således mulighed for at møde de tre – men hvordan var det egentlig for dem sådan at blive stoppet af Fotovognen?

muted

Nej-manden fra Sundby

- Hvis du siger "Nej", siger jeg "Ja". - Siger du "Ja", så siger jeg "Nej".

Carsten Nyby – bedre kendt som nej-manden – husker de fleste formentlig. I afsnittet fra Sundby var det nemlig ikke kun Fotovognen, der tog fusen på den ældre herre, da de trillede op på siden af ham. Nej, Carsten tog bestemt også fusen på bilens tre passagerer.

- Jeg overraskede dem. Det skal du ikke være i tvivl om. De var ikke forberedt på, hvordan jeg startede det der op. Overhovedet ikke. De skulle lige finde ud af, hvad der skete.

Det samme gjorde sig gældende, da TV MIDTVEST ringede til Carsten Nyby for at høre, om han ville fortælle om sin oplevelse. Stik mod forventningen lagde han fra land med et ”ja”. Dem havde vi ikke hørt mange af. Med en selvfølgelighed i stemmen og en utrolig venlighed forsikrede han os om, at det kunne vi sagtens finde ud af.

quoteJeg synes, det er rigtig fint, hvis vi kan vise de der højrøvede sjællændere lidt om, hvordan verden hænger sammen ude i Vestjylland.

Carsten Nyby

Egentlig var der nok ingen grund til at være overrasket, for Carsten Nyby er i bund og grund en simpel mand: Når du forventer et ”ja”, siger han ”nej”, og når du forventer et ”nej”, siger han ”ja”. Ganske enkelt – for som han siger:

- Jeg vil sgu ikke være ligesom andre. Jeg vil gerne være anderledes.

Og anderledes var han. Anders og Vibeke har sjældent forladt en samtale så forvirrede. Hvad de ikke vidste, var dog, at det hele var med fuldt overlæg fra Carsten Nybys side.

- De tog jo røven på mig, de abekatte. Så tænkte jeg ”skal det være, så tager vi sgu turen med dem, fortæller han med et grin.

Og det gjorde Carsten så. Tilmed i en sådan grad, at Vibeke, da Fotovognen kørte derfra, rystende på hovedet vendte sig mod Anders og sagde:

- Det var en mærkelig samtale.

- Det var en meget mærkelig samtale, svarede Anders.

- Jeg var ikke helt med. 

- Det var jeg da overhovedet heller ikke, indrømmede den forvirrede chauffør, inden Fotovognen fortsatte videre til en ny thybo.

Carsten Nyby medvirkede i Fotovognen i 2020.
Carsten Nyby medvirkede i Fotovognen i 2020.
Foto: Palle Mouritsen, TV MIDTVEST

I dag beskriver Carsten Nyby mødet som en sjov oplevelse, og han har da også kun mødt positive reaktioner efterfølgende. Opmærksomheden i 'Natholdet' og gensynet med klippet i de nye afsnit af Fotovognen, der lige nu kører på TV 2, kan han også kun muntre sig over. 

- Jeg synes, det er rigtig fint, hvis vi kan vise de der højrøvede sjællændere lidt om, hvordan verden hænger sammen ude i Vestjylland. Nogle af dem kan være nogle farlige nogle at høre på. Det kan gøre helt ondt. På enehånd bliver de lidt nemmere at tale med, men hvis de sidder i en forsamling… huha. Så kan de sgu indtage hele verden.

Derfor glæder det Carsten Nyby, at TV 2 gennem de nye afsnit giver resten af Danmark mulighed for at møde nogle af landets originaler, som han selv udtrykker det. Der er dog bare et problem.

- De kan ikke forstå os. Det ved jeg, at de ikke kan. Ikke, hvis vi kører direkte på dialekten. De bliver udfordret – det skal du slet ikke være i tvivl om. 

Se hele afsnittet med Nej-manden fra Sundby på tvmv Play.

muted

Shotspigerne fra Thise

- Det er blandingen, der gør det der med sengen. Om den står stille, eller om den kører rundt, når jeg kommer i den.

Da Stinne Majlandt og to veninder pludselig fik selskab af Anders og Vibeke midt i formiddagskaffen, besluttede Stinne hurtigt, at hun skulle holde lav profil. Omringet af gode veninder og kække journalister var det dog lettere sagt end gjort.

- Jeg tænkte bare ”jamen, jeg bor ikke i Thise, så jeg må køre lav profil. Jeg må bare lade være med at kloge i det”. Det blev så ikke helt sådan…

Stinne Majlandt medvirkede i Fotovognen i 2020.
Stinne Majlandt medvirkede i Fotovognen i 2020.
Foto: Palle Mouritsen, TV MIDTVEST

Det gjorde det ikke, og i dag er Stinne Majlandt og hendes veninder nogle af dem, mange husker. Der var nemlig højt humør under Fotovognens besøg, for som hun siger:

- Det var ligesom, vi havde kendt dem i 100 år. Vi glemte faktisk, at de var journalister.

Den muntre stemning fik pludselig snakken hen på shots. Stinne Majlandt skulle nemlig videre på en festlig weekendtur, og til sådan en omgang havde Anders selvfølgelig et godt råd, som du kan høre i videoen her.

Se her, hvad det var for et råd, Anders gav Stinne Majlandt.

Stinne Majlandt har stadig til gode at teste Anders’ råd. Ifølge hende er det flere år siden, at hun gav den gas i en sådan grad, som hun beskrev det på tv. Det var dog ikke alle, der fangede, at Stinne Majlandt lavede sjov under besøget.

quoteDet var ikke særlig skønt. Man bliver så træt af at se sig selv.

Stinne Majlandt

- Der var nogle, der var lidt bekymrede for mit helbred. De har spurgt andre, om jeg havde et alkoholproblem. Og så er der også nogle, der har sagt ”Var det egentlig pjat det der, eller var det alvorligt?” og samtidig var der dem, der syntes, at det var lidt pinligt for mig, men det kan jeg godt leve med. Vi havde det sgu sjovt.

Værst for Stinne Majlandt var ikke folks reaktioner efterfølgende. Hendes børn var ikke pinligt berørte over deres mors medvirken, og det var det vigtigste. Til gengæld var det noget værre for Stinne end forventet at se sig selv på tv.

- Det var ikke særlig skønt. Man bliver så træt af at se sig selv, fordi man synes bare ”huha, hvordan kan du se så grim ud. Det tror du da ikke selv, at du er.

Det til trods glæder hun sig til at se sig selv på landsdækkende tv og er spændt på, om kusiner og fætre rundt omkring i landet vil genkende hende.

Se hele afsnittet med veninderne fra Thise på tvmv Play.

muted

En snak i Bjergby om at miste

- Livet var for hårdt ved ham.

I Bjergby stødte Fotovognen i 2018 på en ung kvinde med en stor buket blomster i favnen. Historien bag den smukke buket var desværre knap så blomstrende. Rikke Riis var nemlig på vej på kirkegården for at markere sin brors 34-års fødselsdag. En bror, der knap fire år tidligere var gået bort.

quoteAlle de kommentarer, jeg har fået. Jeg har aldrig fået så meget opmærksomhed.

Rikke Riis

Anders og Vibeke tog derfor en snak med Rikke om det at miste, og hvordan nogle kommer lettere gennem livet end andre.

Selvom tabet af broderen fortsat er en stor sorg for Rikke Riis og hendes familie, er det noget, hun gerne vil tale åbent om. Derfor var snakken om hans selvmord en, hun siden har været glad for, hun tog med Fotovognen.

- Det er jo virkelig et tabu, og det synes jeg ikke, det skal være. Jeg synes, at det er så synd, at man som pårørende skal gå og skjule det. Jeg er sgu ikke bleg for at sige, ”jamen, han valgte det fra, fordi det simpelthen var for hårdt.”

HVIS DU ER I KRISE ELLER HAR TANKER OM SELVMORD

Rikke Riis, Fotovognen
Foto: Palle Mouritsen, TV MIDTVEST

Og Rikkes Riis' ærlighed udløste da også en hel del positive kommentarer.

- Er du gal? Det er helt vildt. Alle de kommentarer, jeg har fået. Jeg har aldrig fået så meget opmærksomhed. Jeg var faktisk stolt af mig selv. Mest fordi jeg ikke bare gik i baglås. Det kan man jo lige så godt, når man står der med den buket, og det er en mærkedag.

Noget af det, Rikke Riis særligt godt kan lide Fotovognen for, er den mulighed, de giver jævne folk for at blive hørt, hvis de har et budskab, der trænger sig på.

- Det synes jeg er fedt. På et eller andet plan, så tror jeg faktisk godt, at jeg kan lide det der med at være lidt i centrum og få lidt af den der opmærksomhed, når man ellers bare er en af de kedelige, blege danskere, siger Rikke Riis med et grin.

Se hele afsnittet med Rikke Riis fra Bjergby på tvmv Play.

Fotovognen på TV 2