Færre mænd går til ridning: - De gider ikke pussenusse

Der bliver længere og længere mellem drenge og mænd på staldgangene. De vil have fart og spænding, lyder det fra Dansk Rideforbund.

Det er kvinderne, der dominerer billedet på staldgangen. Også i Viborg Rideklub.
Det er kvinderne, der dominerer billedet på staldgangen. Også i Viborg Rideklub.
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

Der har altid været få drenge og mænd på staldgangen på landets rideskoler. Men der bliver færre og færre af dem, der sætter sig i sadlen. Det viser nye tal fra DIF, Danmarks Idrætsforbund.

I 2002, hvor antallet af mandlige ryttere var på sit højeste, var der 11.400 mænd - i 2017 var tallet faldet til 6.748.

- De fleste drenge gider ikke pussenusse. De vil have fart og spænding, og når de bliver bedt om at skridte rundt på række det første stykke tid, så falder de fra. I fodbold kan de nærmest spille kamp med det samme, siger Anja Heinsen, der er chefkonsulent i Dansk Rideforbund.

Sidste år gik 64.713 til ridning. Hvert tiende af dem var mænd. Men sådan har det ikke altid været. Ridning begyndte som en mandesport i militæret og blev så en hobby- og rigmandssport, da kvinderne kom til. Rideklubberne blev stiftet i 1900-tallet, og medlemstallet tog for alvor far i 70'erne og 80'erne. Nu er sporten domineret af 90 procent kvinder.

- Omsorgsgenet tiltaler kvinderne og lokker dem til hesten. Vi kunne godt gøre mere for at få fat i drengene, men vi arbejder mere med strategier i forhold til alder, ikke så meget køn, siger Anja Heinsen.

Mænd er med i rideeliten

Kigger man på eliten inden for ridesporten, så ser det noget anderledes ud. Det danske landshold i springning er eksempelvis domineret af mænd. Springlandsholdet, der repræsenterede Danmark ved EM i august, bestod af danmarksmester Thomas Sandgaard, Thomas Velin, Andreas Schou, Søren Pedersen og Rikke Haastrup.

Kommer drengene over det at nusse om hestene, eller får de overtalt pigerne til at gøre det, så er der noget, der tyder på, at de kan komme ret langt inden for ridesporten.

- En stor procentdel af dem, der holder ved, klarer sig rigtig godt. Det er dem, der virkelig har interessen. Jeg tror, mændene har mere drive og mod, og de er meget målrettede, siger Anja Heinsen.

Til de rideklubber, der har drenge i sadlen, giver rideforbundet også en anbefaling med på vejen.

- De skal ikke sprede drengene ud på hold efter niveau, som vi ellers gør til ridning. De skal samles på et hold, så de får noget fælles, og hvis de har en mandlig underviser, så er det ti gange federe, siger Anja Heinsen.

Det er især i teenageårene, at drengene falder fra. Omvendt er Dansk Rideforbund gode til at holde på pigerne i teenageårene.

I det midt- og vestjyske er ridning den 8. mest populære sportsgren.

4:01
Thomas Sandgaard og hans datter Josefine skal ride mod de bedste i verden, når Boxen og MCH er værter for World Cup