Færre broåbninger bekymrer sejlere: - Det kan faktisk godt være farligt

Flere broer over Limfjorden står til at få skåret i deres åbningstid for de sejlende. Det får fritidssejlerne til at frygte for deres sikkerhed.

Der er nervøsitet at spore hos sejlerfolket. Det skyldes Vejdirektoratets beslutning om fremover at holde igen med at åbne for broklapperne ved både Vilsund og Aggersund.

- Vi kan forstå, at man stort set vil halvere antallet af klapåbninger på de to broer, således at vi skal ligge og vente op til en time, før vi kan komme igennem. Det kan faktisk godt være farligt, siger Jens Kofoed, der er formand for Virksund Sejlklub.

Beskæringen kan betyde, at der – særligt i dårligt vejr – kan opstå farlige situationer, mens bådene ligger og venter.

- Man kan drive ind på land, bådene kan støde sammen, en båd kan drive ind i broen. Så der er masser af risikosituationer, der kan opstå, siger Jens Kofoed.

Vejdirektoratet forklarer ændringerne med stigende biltrafik hen over broerne. Men planerne kommer bag på Venstres transportordfører:

- Derfor synes jeg nu, at vi skal have den her sag drøftet politisk, inden vi går videre. Fordi det er jo en politisk beslutning, hvor god en betjening en bro skal yde – både for dem, der kører på vejen, og for dem, der skal under broen.

Ingen direkte kommunikation

I et høringsbilag forklarer Vejdirektoratet, at der i særlige tilfælde kan lægges ekstra åbninger ind. Det kan for eksempel gøre sig gældende ”hvis lystsejlere på nogen måde er eller kan komme i fare, fx pga. vejr” eller ”hvis der er mere trafik på fjorden end på vejen”, står der i dokumentet.

Broerne over Limfjorden er allerede i søgelyset fordi transportministeren vil afskaffe de lokale brovagter og indføre fjernbetjening af broerne.

Sejlerne mener, at det vil svække sikkerheden yderligere:

- Så er der jo ikke nogen direkte kommunikation eller i hvert fald visuel kontakt mellem brovagten og skibsføreren på båden. Og det kan i sig selv skabe endnu flere farefulde situationer, siger Jens Kofoed.

Det anslås, at op imod 15.000 sejlere årligt bevæger sig rundt i Limfjorden og de tilstødende farvande.