Færdselskontrol: Nu rykker politiet ud på landsdelens skoleveje

Fra mandag morgen og ugen ud vil Midt- og Vestjyllands Politi gennemføre færdselskontrol på landsdelens skoleveje. Især fartsyndere er i søgelyset.

Der køres for stærkt på mange skoleveje, hvilket skaber utryghed og farlige situationer for de mange børn, der færdes på vejene. Derfor sætter politiet ind med en landsdækkende kontrol på landets skoleveje fra mandag den 7. januar til og med fredag den 11. januar. Det skal gøre vejene mere sikre og være med til at forebygge at børn og unge kommer til skade, når de går eller cykler til og fra skole. 

quoteVi stopper desværre alt for mange bilister, der har glemt at bruge sele på dem selv og deres barn. Rigtig mange af bilisterne kører også for stærkt

Christian Berthelsen, politiassistent, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter

For mange kører for hurtigt

Da politiet i samme periode sidste år kontrollerede trafikanterne på skolevejene, blev knap 4700 bilister sigtet for at køre for stærkt.

- Det er vigtigt at køre hensynsfuldt på skolevejene, hvor tusindvis af børn færdes hver dag. Vi stopper desværre alt for mange bilister, der har glemt at bruge sele på dem selv og deres barn. Rigtig mange af bilisterne kører også for stærkt. Og vi ved at for høj fart er årsag til mange trafikulykker, siger Christian Berthelsen, politiassistent ved Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Samtidig med politiets kontrol opfordrer Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden i en kampagne flere forældre til at tale trafik med deres teenager.
Samtidig med politiets kontrol opfordrer Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden i en kampagne flere forældre til at tale trafik med deres teenager.

Passer på skolebørnene

Under kontrollerne vil politiet også holde øje med om de cyklende skolebørn overholder færdselsreglerne og passer på sig selv i trafikken. Politiet vil for eksempel tjekke, om børnene taler i håndholdt mobiltelefon, mens de cykler, har husket cykellygterne og om de går eller cykler over for rødt.

Nu hvor det er mørkt, er det ekstra vigtigt at være opmærksom og overholde fartgrænserne.

- Netop nu hvor det er mørkt, og sigtbarheden er dårlig i morgen- og eftermiddagstimerne, er det ekstra vigtigt at være opmærksom og overholde fartgrænserne. Derfor gennemfører vi kontroller på skolevejene i den kommende uge for at passe på skolebørnene, siger Christian Berthelsen fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Fordi mor og far siger det

Samtidig med politiets kontrol på skolevejene gennemfører Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden i de her uger kampagnen ”Teenager i trafikken”. 
Formålet er at sætte fokus på de 13-16-årige, som er de skolebørn, der oftest kommer til skade i trafikken. Tal fra Vejdirektoratet viser, at ti gange så mange 16-årige kommer til skade eller bliver dræbt i trafikken som 6-årige.

quoteMange børn og teenagere ændrer vaner, hvis de ved, at forældrene holder øje med og stiller krav om, at børnene skal køre forsvarligt i trafikken

René Højer, programchef, TrygFonden

- Selv om en del teenagere formentlig ser ud som om, de ikke orker at høre efter, hvad mor og far siger, så ved vi fra undersøgelser, at det nytter noget, når forældre blander sig i deres børns adfærd i trafikken. Mange børn og teenagere ændrer vaner, hvis de ved, at forældrene holder øje med og stiller krav om, at børnene skal køre forsvarligt i trafikken, siger René Højer, programchef i TrygFonden.

Politiet på politikontrol i Silkeborg. Politikommissær og leder af operativ færdsel, Jørgen Christensen, fortæller om indsatsen.

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien 112.