EU forlænger omstridt gødningsfordel for danske kvægbønder

Ifølge Landbrug & Fødevarer havde det været yderst kritisk, hvis EU ikke havde fornyet dansk kvægundtagelse

EU-Kommissionen har fornyet den såkaldte kvægundtagelse, der giver de danske kvægbønder lov til at udbringe mere husdyrgødning, end reglerne egentlig tilsiger.
    
Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.
    
Det var langt fra givet, at den ville blive fornyet.
    
Ifølge oplysninger, Berlingske tidligere har bragt, har kommissionen tøvet med at forlænge kvægbøndernes fordel. Det skyldtes ifølge avisen, at der var tvivl om, hvorvidt den danske landbrugspakke var i strid med EU's regler.
    
Landbrugspakken stammer fra 2016. Det var den, der kostede daværende fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) ministerposten.
    
Men nu har hendes efterfølger, Esben Lunde Larsen (V), altså forhandlet en ny undtagelse hjem. Det glæder formanden for Landbrug & Fødevarers kvægafdeling.
    
- Miljø- og fødevareministeren har knoklet for vores sag. Hvis ikke EU havde forlænget undtagelsen, så havde det været yderst kritisk for danske mælkeproducenter, udtaler formand Christian Lund i en skriftlig kommentar.
    
Kvægbrug, der ønsker at gøre brug af den nye undtagelse, må fortsat udbringe op til 230 kilo kvælstof fra husdyrgødning per hektar landbrugsareal.
    
Havde Danmark ikke fået undtagelsen, var grænsen 170 kilo per hektar ligesom for alle andre husdyrproducenter.
    
/ritzau/


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Erhverv.