Et umage landbrugspar: Nyt samarbejde skal hjælpe dansk økologi

To landbrugsorganisationer er gået sammen om et fælles udspil, som skal hjælpe Danmark i en mere økologisk retning.

Hvis Danmark fortsat skal være førende inden for økologi, kræver det investeringer, mener organisationerne. Det vil dog gavne både landmænd, miljø, erhvervsudvikling og jobskabelse, siger de. Foto: Søren Bidstrup / Ritzau Scanpix

Læs også Nyt navn og logo: Landmænd stryger navnet landboforening

Landbrug og Fødevarer og Økologisk Landsforening har slået pjalterne sammen i et nyt fælles udspil. De to parter vil samarbejde om at skabe mere økologi og udvikle økologien i Danmark. Økologi 2021 – sammen om udvikling, hedder udspillet. 

De to organisationer er et umage par, da de ofte har været uenige om vejen frem for dansk landbrug. Nu har de dog fundet fælles fodslag for 12 politiske initiativer.

- Til trods for at vi er to organisationer, der ser forskelligt på andre sager, peger vi her sammen på en række politiske handlinger og investeringer, som vil skabe ny viden, nye løsninger og nye markeder til glæde for økologer og samfundet. Og vi vil arbejde sammen om at nå i mål med dem.  siger Helle Borup Friberg, administrerende direktør i Økologisk Landsforening, i en pressemeddelelse. 

Danmark har økologisk førertrøje på

Økologisk areal og bedrifter:
- Cirka 245.000 hektar svarende til 9,2 procent af dansk landbrug - det største økoareal nogensinde.
- Siden 2007 er økoarealet øget med 95.000 hektar - en stigning på 63 procent.
- Der er cirka 3500 økologiske bedrifter- godt otte procent af alle bedrifter.
    
Salg og eksport:
- Hjemmemarked i alt i 2017: 14,4 milliarder kroner.
- Dagligvarehandel og onlinesalg: 11,3 milliarder kroner - en stigning på 31 procent fra 2016.
- Foodservice og alternative salgskanaler herunder gårdbutikker: 3,3 milliarder kroner.
- 13,3 procent af danskernes fødevareindkøb er økologisk (verdensrekord).
- 51,4 procent af danskerne køber økologisk hver uge.
- Eksport: 2,4 milliarder kroner i 2016 - estimeret 2,7-3 milliarder kroner i 2017.
    
 Kilder: Landbrugsstyrelsen og Økologisk Landsforening
    
/ritzau/

De 12 politiske initiativer fordeler sig under fire indsatsområder: Økologisk videns- og kompetenceløft; Recirkulering af næringsstoffer; Markedsfremme nationalt og internationalt og Gode vilkår for økologiske landmænd.

- Økologi er en af dansk landbrugs styrkepositioner, og der står respekt i landbruget om økologiske kollegaers håndværk i mark og stald. Flere landmænd lægger om til økologi i Danmark, og i Landbrug & Fødevarer ønsker vi at skabe gode vilkår, så de får succes med økologi. Vi har fundet sammen med Økologisk Landsforening om en række tiltag, der gør det muligt, siger Karen Hækkerup, administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer, i en pressemeddelelse.

Den voksende produktion kræver dog også – ifølge organisationerne – at der bliver afsat midler til udvikling af økologien via forskning, uddannelse og markedsudvikling. Derfor mener de, at der årligt skal afsættes 40 millioner kroner til økologiforskning.

Du kan læse hele udspillet her.

Læs også Landbrug & Fødevarer om færre fugle: - Vi er lidt for dygtige