Et stigende antal købmænd holdes i live af borgerne

De små købmænd bliver dømt ude af eksperterne. Men et stigende antal lokale butikker bliver holdt i live af borgerinitiativer.

Et stigende antal små købmænd får hjælp af lokale borgergrupper til at holde hjulene i gang. Det er simpelthen en nødvendighed. Arkivfoto.
Et stigende antal små købmænd får hjælp af lokale borgergrupper til at holde hjulene i gang. Det er simpelthen en nødvendighed. Arkivfoto.

I løbet af de seneste to år er 18 butikker blevet ombygget eller nybygget med økonomisk hjælp fra borgerne. Samtidig har over 100 butikker fået kunstigt åndedræt af borgergrupper, der har kæmpet for at holde liv i den lokale handel.

Det viser en optælling, som Coop Crowdfunding og dagligvarekoncernen Dagrofa har lavet for Politiken.

De seneste ti år har hver tredje dagligvarebutik ellers måttet dreje nøglen om. Men butiksdøden har store konsekvenser for de små samfund. Det har borgerne måttet sande.

- Nogle steder maler de butikken og bringer varer ud, andre steder ender de med at eje lokalerne. Erfaringerne er ikke bare gode, de er overvældende. Har man en butik, der er relevant, så vil de lokale borgere ude i samfundet mere end hellere handle der.

Sådan siger udviklingschef i Dagrofa, Brian Videbæk, til Politiken. 

Han rejser landet rundt for at hjælpe de borgergrupper, der vil redde eller bygge en ny købmand i deres nærområde.

Og det vil de blandt andet i Troldhede. Om en uge åbner byens splinternye købmandsbutik. Men også i Vils på Mors er den en ny købmand på vej. Her skal butikken efter planen åbne til oktober.

Begge steder kan købmændene blandt andet takke borgerne for, at nye butikker kan se dagens lys.

Dystre tal har store konsekvenser

Politiken har kigget nærmere på tallene, der taler deres tydelige sprog. Antallet at butikker i byer med under 2.000 indbyggere er nemlig dalet markant.

I 2007 var deres således 896 butikker i de små byer. Sidste år var tallet faldet til 597 butikker.

Og det har ikke bare konsekvenser på den korte bane, slår formanden for Danske Ejendomsmæglere fast:

- Når sidste butik, børnehave og skole lukker, så bliver det sværere at sælge husene, og så falder huspriserne. Og købmanden er den sidste bastion. De gode landsbyer, hvor der er ildsjæle, der kæmper for landsbyens ve og vel, det er dem, der overlever, siger Torben Strøm til Politiken.

Dagbladet har samlet tallene i en grafik. Få overblikket her:

 
 
1:55
Brugsuddeleren i Vemb har brugt en kvart million kroner på at rekonstruere butikkens originale facade fra 1915. Vi besøgte butikken tidligere i august.