Et kulturelt frø bliver plantet i børnehavebørnene: - Sang er ikke bare sang

Projektet 'Kulturspirerne' rejser rundt i børnehaver for at inspirere børnene til det danske kulturliv.

Hvis du går og tror, at kultur og kulturforståelse kun er for voksne, så kan du godt tro om igen.

Faktisk er det en forudsætning for den kulturelle forståelse, at der plantes et kulturelt frø i børnene, som kan spire og blomstre allerede fra barnsben.

Det er i hvert fald med udgangspunkt i denne hypotese, at seks samarbejdende kulturinstitutioner er gået sammen om at skabe projektet 'Kulturspirerne.' Et projekt, der skal få mere kultur ind i børnenes verden. 

Under forløbet, der har strakt sig over de seneste fire år,  har kulturspirekonsulenter fra hele Midt- og Vestjylland rejst rundt i mere end 22 børnehaver for at få kulturen til at spire.  

Sang i Lemvig

TV MIDTVEST har været med på dele af rejsen, hvoraf en af destinationerne har været Menighedsbørnehaven i det vindblæste Lemvig. Her skal børnene synge i rundkreds, mens de har besøg af Julie Kold Vilstrup fra Den Jyske Sangskole.

quoteSang er ikke bare sang. Sang kan en helt masse andet også.

Julie Kold Vilstrup, kulturspirekonsulent.

- Vi skal primært synge, fordi det er sjovt og dejligt. Men som pædagoger kan man lige så godt putte pædagogisk arbejde ind i sangen. Sang er ikke bare sang. Sang kan en helt masse andet også, imens man har det sjovt, lyder det fra kulturspirekonsulenten.  

Derfor var Menighedsbørnehaven heller ikke sen til at takke ja til projektet. De ønsker netop at plante en kulturelt frø i børnene, der kan spire og blomstre allerede i børnehaven. 

- Når man arbejder med børn, vil man gerne arbejde med deres dannelse, og der vil vi gerne præsentere børne for mange forskellige ting i deres børnehaveliv. Kulturspirerne kommer med en ny måde at arbejde med det på, fortæller Susanne Langer, leder i Menighedsbørnehaven i Lemvig. 

Børnene i rundkreds, mens der synges for fulde drøn.
Børnene i rundkreds, mens der synges for fulde drøn.

Fælles sprog og oplevelser

Børnene får både lov til at synge for fulde kraft, lave sjove og skøre bevægelser med kroppen, inden hele seancen slutter af med, at børnene lægger sig på gulvet og laver afspænding. 

- Kulturspirerne giver et fælles sprog og nogle fælles oplevelser. Nogle børn skal bryde nogle grænser ved at være med, mens andre børn får en forståelse af at give plads og lytte til andre, lyder det fra børnehaveleder Susanne Langer.  

Hun suppleres af Anny Sørensen, som er pædagog i Menighedsbørnehaven.   

- Kulturspirerne har givet os masser af mod og inspiration på at gøre nye ting med børnene. Nu skal vi i børnehaven arbejde på at gøre det til en del af vores hverdag.  

Det er også muligt at lade sig inspirere af kulturspirerne, selvom man ikke er i børnehaven. Som forælder kan man se videoen øverst i artiklen, hvor Julie Kold Vilstrup fra Den Jyske Sangskole uddeler værktøjer til, hvordan man kan lave kulturspireøvelser derhjemme. 

Hvis du har lyst til endnu mere kulturinspiration, kan du se to andre programmer, hvor det er kunst og dans, der sættes fokus på.