Esben Lunde vil indføre smiley-ordning til hundekenneler

Med en ny smiley-ordning vil Esben Lunde Larsen løfte dyrevelfærden og sikre gode forhold på landets hundekenneler.

Hundene blev fundet under kummerlige forhold på en gård nord for Randers. Foto: Dyrenes Beskyttelse.

Det skal være slut med ulovlig import og urimelig forhold for hunde. Miljø- og Fødevareminister, Esben Lunde Larsen, vil nu styrke indsatsen mod det sorte marked for hundehandel ved blandt andet at indføre en ny smiley-ordning til hundekennelerne. Derudover skal Fødevarestyrelsens veterinærrejsehold gå mere målrettet efter de ulovlige hvalpefabrikker.

I den seneste tid har flere sager om vanrøgt af hunde afsløret helt uacceptable forhold hos flere ulovlige hundehandlere, og det har altså nu fået ministeren på banen.

Vi har et kæmpe ansvar for at behandle vore dyr ordentligt, og det er helt, helt uacceptabelt, når vi ser gentagne eksempler på vanrøgt af dyr. Der skal slås hårdt ned på den adfærd

Esben Lunde Larsen, Miljø- og Fødevareminister

- Vi har et kæmpe ansvar for at behandle vore dyr ordentligt, og det er helt, helt uacceptabelt, når vi ser gentagne eksempler på vanrøgt af dyr. Der skal slås hårdt ned på den adfærd. Det skal ikke være muligt at tjene penge på bevidst at lade hunde gå for lud og koldt vand, sådan som vi på det seneste har set flere ulykkelige eksempler på. Derfor sætter vi flere kræfter ind på at finde de lyssky hundehandlere, der samvittighedsløst fremavler hunde i deciderede hvalpefabrikker, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i en pressemeddelelse.

Læs også Misrøgtede hunde fra Østjylland bringes til Brande

Den nye smiley-ordning skal gælde for landets lovlige hundekenneler, og ministeren har allerede sat Fødevarestyrelsen til at undersøge, hvordan ordningen skal fungere.

- Smiley-ordningen skal ligne den, vi kender fra restauranter og andre dele af fødevarebranchen, så man som forbruger med et hurtigt klik på nettet kan se, hvordan Miljø- og Fødevareministeriet har vurderet dyrevelfærden ved de seneste kontrolbesøg, siger Esben Lunde Larsen.

Det er oprindeligt Dansk Folkeparti, der har foreslået smiley-ordningen, og det glæder partiets dyrevelfærdsordfører, at ministeren har været lydhør.

-  Ingen hunde skal lide, sådan som vi har set det ske i sagen fra Gjerlev. Det kan vi ikke være bekendt. Jeg har store forventninger til de kommende indsatser. Det er meget vigtigt, at Fødevarestyrelsens veterinærrejsehold styrker indsatsen for at komme de ulovlige hvalpefabrikker til livs. Det kan ikke nytte noget, at der bliver ved med at dukke så forfærdelige sager op. Vi skal have det her standset og det er jeg glad for at regeringen er med på, siger Karina Due.

Fem gode råd til dig, der skal købe hund

  1. Besøg hvalpen hos sælger, så du kan se, hvor den er vokset op.
  2. Spørg ind til hvalpens ophav. Bed om at se moderen og evt. også faderen. Bed desuden om at se moderen sammen med hvalpene og også om at se de øvrige hvalpe fra kuldet.
  3. Hvalpen bør være tillidsfuld overfor mennesker og vant til at "være i hænder". Hvis den virker sky og bange, kan det være et tegn på, at den ikke er vant til mennesker.
  4. Tjek chip og papirer. Alle hunde skal være id-mærket og registreret i Dansk Hunderegister, inden de er otte uger gamle.
  5. Tjek at hvalpen er sundhedstjekket og vaccineret af en autoriseret dyrlæge.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet.