Erhvervsuddannelsers optag står stille: - Det er dybt bekymrende

Nye tal fra Undervisningsministeriet viser, at antallet af ansøgere til erhvervsuddannelserne ikke flytter sig. Det frustrerer på uddannelserne.

Optaget på erhvervsuddannelser står i stampe, hvilket bekymrer hos EUC Nordvest og Uddannelsescenter Holstebro.
Optaget på erhvervsuddannelser står i stampe, hvilket bekymrer hos EUC Nordvest og Uddannelsescenter Holstebro.
Foto: Hans Olav Sandal, TV MIDTVEST

Det er planen, at 30 procent af en ungdomsårgang skal vælge en erhvervsuddannelse i 2035. Det mål bliver dog svært at nå, hvis udviklingen fortsætter, som den gør nu. 

Nye tal fra Undervisningsministeriet viser nemlig, at antallet af ansøgere til erhvervsuddannelser ikke flytter sig. Det skriver Fagbladet 3F. 

I år ligger tallet nemlig på 18,5 procent, hvilket kun er en 0,1 procent stigning i forhold til 2016. Det er stadig gymnasiet, der trækker i de unge, da hele 74 procent af en ungdomsårgang søger den vej. 

På EUC Nordvest ser optaget også næsten identisk ud med 2016, fortæller direktøren fra EUC Nordvest, Hans Chr. Jeppesen. 

- Vores optag ligner optaget, som vi havde sidste år. Det er et eller andet sted frustrerende, at der ikke er nogen udvikling, siger han til TV Midtvest. 

- Det er dybt bekymrende

De tilgængelige tal er fra de unge, som søger uddannelse direkte ud af folkeskolen. Disse tal går under betegnelsen GF1. Man kender endnu ikke tallene fra det såkaldte GF2 optag. 

På Uddannelsescenter Holstebro har de lidt færre GF1-ansøgere, end de havde sidste år, hvilket de dog havde forventet. De offentliggjorte tal for erhvervsuddannelserne bekymrer direktøren fra Uddannelsescenter Holstebro. 

- Det er dybt bekymrende i forhold til målsætningen, som der er sat med at 25% af en ungdomsårgang skal vælge en erhvervsuddannelse i 2020, siger Ann Østergaard.

- Det mål ser urealistisk ud på nuværende tidspunkt, tilføjer hun.

Derudover er hun ikke sikker på, at man har promoveret erhvervsuddannelserne på den rigtige måde.

- Det ser ikke ud til, at vi når målsætningen, og derfor mener jeg, at man er nødt til at se på, om vi har promoveret erhvervsuddannelserne på den rigtige måde, siger Ann Østergaard. Hun tilføjer desuden, at man måske i endnu højere grad skal samarbejde med grundskolerne. 

- Vi skal ud og fortælle den gode historie

Hos EUC Nordvest mener direktøren Hans Chr. Jeppesen, at man skal gøre endnu mere for at gøre erhvervsuddannelserne attraktive. 

- Vi må tage arbejdshandskerne på og komme ud og fortælle den gode historie. Vi skal ud og fortælle, at der er mange muligheder på erhvervsuddannelserne. Man kan også få videregående uddannelser, efter man har taget en erhvervsuddannelse. Det er der mange, der ikke ved, siger han til TV Midtvest. 

Ann Østergaard mener, at der er flere måder at gribe det an på. Blandt andet har de på UCH lavet et 10. klassetrin, hvor eleverne kan få øjnene op for erhvervsuddannelsen, og der har været en stor interesse for netop dette. 

- Men jeg tror, at det er et langt sejt træk at nå målsætningerne i 2025 og 2035. For at nå målet i 2020 er der brug for en straksløsning, som jeg ikke tror på virker på lang sigt, siger Ann Østergaard.