Erhvervsskoler ramt af massiv spareøvelse: - Dybt bekymrende

Direktøren for Uddannelsescenter Holstebro kalder besparelserne på landets erhvervsskoler bekymrende. Finansminister Kristian Jensen mener, erhversskolerne bliver behandlet blidt.

Direktør hos Udannelsescenter Holstebro, Ann Østergaard, er bekymret for erhvervsskolernes fremtid.
Direktør hos Udannelsescenter Holstebro, Ann Østergaard, er bekymret for erhvervsskolernes fremtid.
Foto: Hans Vittarp

Landets erhvervsskoler lider under den nye finanslov.

For selvom regeringen har tilført skolerne 170 millioner kroner i en ekstraordinær kvalitetspulje, skal der stadig spares. Og det går ud over kvaliteten af undervisningen.

- Det er altid en sund øvelse at gøre tingene så billige som mulige, men man må også sige, at der gerne skal være en sammenhæng mellem den kvalitet, man forventer og de ressourcer, der bliver tilført, siger direktør for uddannelsescenteret i Holstebro, Ann Østergaard.

- Det svarer til, at man går ind på en burgerbar og forventer at få Michelin-kvalitet. Det får man ikke på en burgerbar, fordi det man putter i bare ikke er det samme som på en Michelin-restaurant.

Samlet set skal landets erhvervsskoler spare 100 millioner kroner. På Udannelsescenter Holstebro betyder det, at der er fire-fem millioner kroner mindre i kassen i 2018.

Derfor må skolen skære i lærernes forberedelsestid og øge antallet af elever i klasserne for at få det til at hænge sammen.

Kristian Jensen: - Erhvervsskolerne bliver behandlet blidere

Finansminister Kristian Jensen erkender, at nedskæringerne fører problemer med sig, men han slår samtidig fast, at erhvervsskolerne stadig bliver behandlet godt.

- Sammenlignet med mange andre skoler bliver erhvervsskolerne behandlet både bedre og blidere. De 170 millioner kroner, som vi har tilført, gør, at erhvervsskolerne kan lave gode tilbud og dermed tiltrække flere elever.

- Vi lægger ikke skjul på, at der skal prioriteres for at få en finanslov til at hænge sammen, og derfor har vi også sagt, at uddannelsessektoren skal effektiviseres med to procent om året.

Kan få store konsekvenser for erhvervskolerne

Ifølge Ann Østergaard kan spareøvelserne i sidste ende få store konsekvenser for erhvervsskolerne i det midt- og vestjyske.

Det har man allerede mærket hos Mercantec, hvor 50 medarbejdere er blevet afskediget over de seneste år.

- Jeg tror, konsekvensen bliver, at der kommer til at være færre tilbud til de unge her i området. Jeg tror også kvaliteten på den vare, vi kan levere vil falde. Og så er jeg faktisk også bange for, at det bliver meget vanskeligt at gennemføre en uddannelse på de små institutioner.

- Det er dybt bekymrende. Vi har i Danmark tradition for at levere faglærte, der kan forholde sig til det fag, de går og lærer. Det kommer vi til at sige farvel til, hvis vi skal levere flere standardvarer, lyder det fra Ann Østergaard. 

0:41