Erhvervslivet mærker de høje elpriser: Landmand mangedobler sin elregning

Historisk høje elpriser gør, at en landmand fra Vejby kan se frem til en mangedobling af sin elregning. Erhvervsminister overvejer hjælpende hånd til erhvervslivet.

2:20
Elpriser på himmelflugt rammer flere erhvervsdrivende, der kan få svært ved at drive forretning.
Foto: Tina Bangsgaard, TV MIDTVEST

Landmand Mads Høstgaard har fået sig en ny, fast følgesvend: En el-app til sin smartphone, hvor han kan følge elpriserne tæt. 

- Jeg har aldrig været vant til at følge elpriserne på den her måde, siger Mads Høstgaard. 

Men den seneste tid har tingene ændret sig for landmanden fra Vejby ved Spøttrup. Elpriserne har nået et historisk højt niveau, og derfor er det blevet nødvendigt for ham at planlægge sit el-forbrugt mere nøjsomt. 

- Sidste år fik vi en elregning på 100.000 kroner. I år håber jeg på, at den ikke ryger over 500.000, siger han. 

Prisen på el er faktisk lige nu så høj, at det bedre kan betale sig for Mads Høstgaard at bruge sort energi, og det frustrerer ham. 

- Det fylder meget for mig, at det lige nu bedst kan svare sig at bruge sort energi. Jeg synes egentlig, vi var kommet godt i gang med den grønne omstilling, men med de nuværende elpriser bliver den grønne omstilling svær. 

Spreder sig som ringe i vandet 

Når en landmand som Mads Høstgaard bliver ramt af de tårnhøje elpriser, får det den simple konsekvens, at han må sælge sine produkter videre til en højere pris for at sikre virksomhedens overlevelse. 

Købmandsforretninger må derfor hæve priserne på blandt andet kød og mælk. Alligevel måtte en købmand i Harre, tæt på Roslev, dreje nøglen om i august. 

- Det var svært at finde penge til de høje elpriser i forhold til butikkens størrelse og omsætning, lød det dengang fra den nu forhenværende købmand Tina Jacobsen. 

Hos Min Købmand i Skave står de nu i samme situation. Selvom priserne i butikken er hævet, gør de høje elpriser for stadig for ondt på butikken. Derfor må de nu dreje nøglen om - til stor ærgrelse for de lokale. 

- Det er simpelthen en skandale for hele byen, siger pensionist Grete Hagen Heine. 

Hun har boet i byen i 10 år og har derfor altid nydt godt af at have en købmand i nærheden. 

 - Det er helt sort. Skave kan jo gå helt ned på det her. Det er noget møg, siger hun.  

Minister ser alvorligt på situationen 

Hos Erhvervsministeriet er man opmærksom på, at de høje elpriser lige nu har store konsekvenser for mange erhvervsdrivende. Derfor overvejer ministeren lige nu, hvordan han kan komme de nødlinde erhvervsdrivende i møde.

- Det er en meget alvorlig situation. Vi holder værktøjskassen åben og ovevejer, hvad vi kan gøre for at undgå at flere købmænd må lukke, siger erhvervsminister Simon Kollerup. 

Så der er ikke økonomisk hjælp på vej til de erhvervsdrivende, der lige nu lider?      

- Vi holder hele tiden øje med situationen og forbereder, hvor vi kan sætte ind på den rigtige måde uden at forværre inflationen. Men det er ikke sådan, at vi i dag præsenterer et nyt, stort tiltag, udover de tiltag vi har lavet med varmecheck, ældrecheck og inflationspulje på to milliarder kroner, siger Simon Kollerup.

- Der er ingen, der skal forlade deres bolig eller butik, hvis vi kan undgå det. Det er bare utrolig svært, fordi energipriserne stryger så højt i vejret, uddyber han. 

Hos Købmændene i Harre og Skave er det allerede for sent med en hjælpende hånd. Men for landmanden i Vejby er alle former for hjælp til en billigere elregning velkommen.

- Jeg ser ikke ind i en situation, hvor jeg må lukke forretningen, men ingen ved, hvordan fremtiden ser ud, afslutter landmand Mads Høstgaard.