Erfaren lystfisker om manglende grænseværdi: - Det er problematisk

Der er ingen grænser for, hvor meget svampegift der må være i fiskefoder. Det ærgrer lystfisker Frank Sjøgreen.

Lystfisker og medvært på tv-programmet Fangstgaranti, Frank Sjøgreen, er bekymret over, at der ikke findes grænseværdier for svampegifte som orthratoxin.
Lystfisker og medvært på tv-programmet Fangstgaranti, Frank Sjøgreen, er bekymret over, at der ikke findes grænseværdier for svampegifte som orthratoxin.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Man kan sagtens forestille sig synet af en put and take-sø en søndag formiddag.

Her vil mange af fiskerne omkring søen formentlig være uerfarne fiskere, som har fundet vej til søen for at være sikre på at fange noget.

Netop det faktum at det ofte er uerfarne fiskere, som kommer til den slags søer, bekymrer lystfisker og medvært på programmet Fangstgaranti.

Det er nemlig sådan, at de fisk, som slippes ud i put and take-søer, bliver fodret med fiskefoder, hvor der fra nationalt niveau ikke er grænser for, hvor meget svampegift orthratoxin der må være i foderet. Det er til trods for, at giften er kræftfremkaldende.

- Jeg synes, det er problematisk, for når du køber kød i en butik, så ved du, at svinekød, oksekød og kylling overholder nogle grænseværdier, og hvis der ikke er nogen grænseværdier ved fisk, så ved vi jo ikke, hvad vi spiser, og hvad vi putter i munden, siger Frank Sjøgren, der har mange år bag sig som lystfisker.

Fødevaresikkerheden er vigtig

En dambruger fra No ved Ringkøbing hævder, at han har mistet 13 tons fisk, fordi de er blevet syge af for meget orthratoxin. Mange af fiskene er efterfølgende blevet sprættet op, og folk, der har lidt kendskab til fisk, ville kunne se, at noget er galt. Det er dog ikke alle, der fisker, der ville opdage det.

- Dem, man typisk ser i put and take-søer, er fædre med børn, som skal ud og fiske for første gang, eller som gør det to-tre gange om året. Når de skal hjem med deres fangede fisk, så skærer de dem op, og hvis den er rød i kødet, så er den jo fin, siger Frank Sjøgreen.

Derfor mener han, at man uden grænseværdier - for eksempel for svampegiften orthratoxin - udsætter uerfarne lystfiskere for fare.

- Fødevaresikkerhed er jo utrolig vigtigt. I put and take er det jo en fødevare, vi fanger for at spise den, ligesom hvis vi havde købt den i supermarkedet. Der synes jeg altså, det er problematisk, at vi ikke ved, hvad vi putter i munden. Det kan jeg ikke lide. Det er jo endnu en af de ting, hvor man som forbruger står ude i et sort marked, hvor man ikke helt ved, hvad man går og spiser, siger Frank Sjøgreen.

DTU AQUA har undersøgt de fisk, som dambrugeren i No har mistet. De har hverken kunne be- eller afkræfte, at orthratoxin er årsag til fiskenes død.

2:30
 
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST