EP-Valget: Kommune oplever fordobling i antallet af brevstemmer

Flere kommuner i landsdelen oplever en stor stigning i antallet af brevstemmer til Europa-Parlamentsvalget. I Viborg Kommune er antallet mere end fordoblet.

På søndag er der valg til Europa-Parlamentet. Men allerede nu har flere tusinde midt- og vestjyder afgivet deres stemme.

- Vi har ikke kunnet nå andet de seneste 14 dage end at tage imod brevstemmer, siger Torben Andersen, som er leder af Borgerservice i Ringkøbing-Skjern Kommune.

quoteDet er helt vildt. De sidste dage er det gået helt amok

Flemming Jensen, Valgchef, Viborg Kommune.

Torsdag var sidste dag, man kunne brevstemme til valget, og det var der usædvanligt mange, der benyttede sig af.

I Ringkøbing-Skjern Kommune har omkring 1.416 borgere brevstemt. Til EP-valget i 2014 var der 854, der brevstemte.

Så stor er stigningen fra 2014-2019

Samme tendens i andre kommuner

TV MIDTVEST har fredag eftermiddag været i kontakt med flere andre kommuner, som oplever samme tendens.

I Viborg Kommune har 3.153 borgere i år brevstemt. Det er mere end en fordobling fra valget i 2014, hvor 1.506 brevstemte.

- Det er helt vildt. Vi havde måske regnet med 2.000 brevstemmer. De sidste dage er det gået helt amok, siger Flemming Jensen, som er valgchef ved Viborg Kommune.

I Holstebro Kommune har 2.040 borgere brevstemt, hvilket også er en stigning fra sidste valg, hvor 1.100 brevstemte. I Herning Kommune er antallet af brevstemmer steget fra 1.364 i 2014 til 2.333 i år.

To fluer med et smæk

Forklaringen på det høje antal brevstemmer til EP-valget, kan der endnu kun gisnes om. Men en forklaring kan være, at det siden den 15. maj også har været muligt at brevstemme til Folketingsvalget.

- Vores fornemmelse er, at folk stemmer til Folketingsvalget samtidig. Det er den mest logiske forklaring, vi kan komme op med, siger Flemming Jensen, valgchef ved Viborg Kommune.

At borgerne klarer to fluer med et smæk, oplever de også i Ringkøbing-Skjern Kommune.

- Der er mange, der har været inde og stemme til begge valg. Vi har en kæmpe stak brevstemmer til Folketingsvalget til at ligge, siger Torben Andersen, leder af Borgerservice i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Tendens til flere brevstemmer

Valgchef i Viborg Kommune er ikke overbevist om, at det højere antal brevstemmer er ensbetydende med en større interesse for EP-valget. Han mener i stedet, at der er en tendens til, at folk i højere grad brevstemmer.

- Sidste gang var der også en stigning i antallet af brevstemmer, men den samlede stemmeprocent til valget var nogenlunde den samme, fortæller Flemming Jensen.

Han påpeger også, at forklaringen sandsynligvis ikke kan findes i, at valget afholdes en søndag. Det blev nemlig også afholdt en søndag sidste gang.  


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.