Enlige ældre mænd hjulpet ud af ensomhed: - Det har betydet meget. Alt, faktisk.

Et projekt i Ringkøbing-Skjern Kommune har hjulpet enlige ældre mænd ud af ensomhed. To af dem er Erik Halle og Gorm Larsen, for hvem det har betydet alt for.

2:16
Erik Halle har fundet livsglæden igen, efter han mistede sin kone for godt to år siden.
Foto: Marc Killigren, TV MIDTVEST

I to år har Randi Pedersen fra Sundhedscenter Vest haft én mission: At bringe livslysten tilbage hos 110 af Ringkøbing-Skjern Kommunes ældre mænd.

I kommunen kunne de konstatere, at ældre enlige mænd dør tidligere end gennemsnittet - så for to år siden blev der afsat 1 million kroner til at få ensomme mænd til at møde livet igen. 

Erik Halle mistede sin kone for godt to år siden, og han er en af dem, som Randi Pedersen har hjulpet den seneste tid ved blandt andet at besøge ham en gang om måneden. 

- Jeg var meget langt nede i kælderen, da jeg mistede min kone. Jeg havde det virkelig dårligt. Det er fandme hårdt at miste sin kone efter 60 år, lyder det fra Erik Halle. 

Det kan især være svært at komme sig efter sådan et tab, når man bor alene, som Erik Halle gør. Men det er lige præcis, hvad Randi Pedersen har hjulpet ham med: At få ham til at møde andre mennesker.

- Hvis du bare sidder i en stol, så ved du godt, hvilken vej det går. Man skal i gang med et eller andet, siger Erik Halle. 

Aktivitetsgrupper blev guld værd

Udover at besøge de ældre mænd en gang om måneden har Randi Petersen lavet aktivitetsgrupper, så mændene kan gøre hinanden selskab. 

Aktivitetsgrupperne har ført til, at Erik Halle har mødt 85-årige Gorm Larsen samt to mænd yderligere. Her mødes de hver 14. dag til alt lige fra kortspil til madlavning. 

- Det har betydet meget. Alt, faktisk. Jeg er virkelig glad for det, lyder det fra Erik Halle. 

Også for Gorm Larsen har det været en yderst positiv oplevelse af stifte bekendtskab med aktivitetsgruppen. 

- Vi står sådan cirka samme sted i livet og har de samme problemer. Det er jo rart, at man får læsset af en gang imellem, siger Gorm Larsen. 

Men nu hvor projektet er slut, må de selv sørge for at holde kontakten - noget der formentlig ikke bliver et problem efter projektet med sundhedskonsulenterne fra Ringkøbing-Skjern Kommune. 

- Jeg er blevet bedre til at tage noget initiativ selv. Før i tiden skulle jeg have et spark, men det går meget bedre nu. I dag har jeg det 100 procent godt. Jeg har slet ikke noget at klage over, siger Erik Halle.

Ringkøbing-Skjern kommune vil fremover have større fokus på at forebygge ensomhed hos kommunens ældre.