Enighed om støtte til læger i udkantsdanmark

Der skal flere læger i de tyndt befolkende områder i Danmark. Det er partilederne enige om.

Praktiserende læger skal tjene mere på at arbejde i tyndt besatte områder i Udkantsdanmark.

Det var der tilsyneladende politisk enighed om i forbindelse med partileder-runden "Demokratiets aften" på tv i Danmarks Radio tirsdag aften.

Socialdemokratiet havde tidligere tirsdag sluppet et udspil om det samme og Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, er også med på ideen.

- Vi skal lave et udkants-taksameter, en bonus for læger, som ønsker at etablere sig ude i lokalsamfundet. Men det er en meget bredere problemstilling. Det handler om, at vi svigter udkantsdanmark, siger Lars Løkke Rasmussen.

Løkke vil også ændre planloven og gøre det lettere at låne til boligen i udkantsdanmark.

I debatten medvirker Helle Thorning-Schmidt (S), Lars Løkke Rasmussen (V), Kristian Thulesen Dahl (DF), Pia Olsen Dyhr (SF), Johanne Schmidt-Nielsen (EL), Søren Pape Poulsen (K), Morten Østergaard (R), Anders Samuelsen (LA), Uffe Elbæk (A) og Stig Grenov (KD).

S: Læger i yderområder skal have mere i løn

Statsminister Helle Thorning-Schmidt vil lade praktiserende læger tjene mere pr. patient i yderområderne.

- Vi har afsat midler til flere lægehuse rundt i landet. Vi skal også uddanne læger på universiteter, som ikke ligger i de store byer. Vi skal også arbejde i baner, hvor læger i yderområder får en lidt bedre indtjening, siger Helle Thorning-Schmidt.

Anders Samuelsen vil lade lægernes løn flyde friere for at få flere praktiserende læger til at bosætte sig på landet.

Kristendemokraternes Stig Grenov vil afskrive studiegæld for yngre, hvis de flytter til Udkantsdanmark, som man gør med bosætningspolitikken i Norge og Sverige.

Samfundet skal også skaffe et job til lægens partner, så parret vil bosætte sig i tyndt besatte områder, mener Uffe Elbæk med støtte fra Johanne Schmidt-Nielsen.

- Der må være et job til ægtefællen og et godt fagligt miljø. Det har man gjort i Region Syddanmark, påpeger hun.

/ritzau/


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.