Enighed i nat: Fodboldkonflikt afværget

Divisionsforeningen og Spillerforeningen måtte ud i overtid, før aftale kom i hus.

FC Midtjylland-Logo-gulv_0.jpg

En strejke i dansk topfodbold er afværget efter flere dages forhandlinger i Forligsinstitutionen. Klubberne og spillerne er blevet enige om ny overenskomst. Det oplyser Divisionsforeningen fredag morgen.

- Vi har forhandlet en meget vigtig overenskomst på plads. Dermed er dansk fodbolds fremtid sikret både på kort og længere sigt. De europæiske kampe i de kommende uger kan gennemføres som planlagt, siger direktør i Divisionsforeningen, Claus Thomsen.

- Også i de hjemlige turneringer ruller bolden videre. Det er vi vanvittigt glade for. Det har været både lange og hårde forhandlinger, men med tanke på det resultat, vi har nået, har det været det hele værd, fortsætter han.

Divisionsforeningen og Spillerforeningen mødtes i Forligsinstitutionen mandag eftermiddag, men det varede altså over tre døgn, før brikkerne faldt på plads.

Og der stod meget på spil. Var forhandlingerne endt uden resultat, kunne det have mundet ud i en spillerstrejke begyndende på tirsdag.

Det ville i særlig grad have gået ud over FC København, AaB og FC Midtjylland, der i næste uge spiller om kvalifikation til europæiske gruppespil.

- Det er en stor lettelse for dansk fodbold, men også for alle os, der har stået og blot kunne se til, om der ville komme en løsning eller ej, siger træner i FC Midtjylland Glen Riddersholm, der heller ikke mener, at en konflikt havde klædt dansk fodbold.

- Det ville være uhensigtsmæssigt for dansk fodbold, hvis vi havde havnet i den pinlige situation at en konflikt havde trådt i kraft. Det havde bragt en sort sky ind over dansk fodbold, hvis vi skulle have spillet med nogle hold, der ikke havde klædt dansk fodbold, siger han.

 

Baggrund - sådan opstod konflikten

- 28. marts:

Konflikten tager sin begyndelse, da Divisionsforeningen opsiger overenskomsten, som senest blev revideret i 2004, med Spillerforeningen. Begrundelsen for opsigelsen er, at man finder den gældende aftale utidssvarende.

- 28. maj:

Efter en række møder, der ikke rigtigt fører til noget resultat, sender Divisionsforeningen lockoutvarsel til Spillerforeningen for at sætte skub i tingene. På grund af problemer med posten modtager Spillerforeningen først brevet 2. juni, og derfor kan konfliktvarslet først træde i kraft 1. august.

- 19. juni:

Spillerforeningen sender strejkevarsel til Divisionsforeningen.

- 17. juli:

Forligsinstitutionen udsætter konflikten i 14 dage, så den tidligst kan træde i kraft 14. august.

- 11. august:

Spillerforeningen og Divisionsforeningen mødes i Forligsinstitutionen for at se, om man kan blive enige om en ny overenskomst kort inden deadline.

- 15. august:

Efter langvarige forhandlinger når parterne frem til en aftale og afværger en konflikt.

/ritzau/