Enhedslisten: - Privat læreruddannelse er på månen

Et flertal i Folketinget ønsker et alternativ til de eksisterende læreruddannelser. Enhedslistens undervisningsordfører, Jakob Sølvhøj, kalder ideen for ejendommelig.

Jakob Sølvhøj (EL) er ikke tilhænger af en ny læreruddannelse i Herning (arkivbillede).
Jakob Sølvhøj (EL) er ikke tilhænger af en ny læreruddannelse i Herning (arkivbillede).
Foto: Niels Christian Vilmann / Ritzau Scanpix

Corona-situationen fylder i Folketinget, men der er også andet på den politiske dagsorden. For eksempel har diskussionen om en ny privat læreruddannelse de seneste uger været til debat. Et flertal udenom regeringen vil have et alternativ til de eksisterende læreruddannelser. Enhedslisten lægger kraftigt afstand til ideen og kan ikke bakke op om forslaget.

- Hvis der er værdier, fag og strukturer vi skal have ændret på læreruddannelsen, hvorfor så ikke gøre det det der, siger Jakob Sølvhøj (EL), og pointerer, at det siden 2001 har været Venstre, som stort set hele tiden har svinget taktstokken, hvad angår udformningen af læreruddannelserne:

- Det virker meget ejendommeligt, at dem, der har været drivende i forhold til den eksisterende læreruddannelses udseende, siger, at den er ikke god nok. At de vil lave et statsfinansieret alternativ. Det er tæt ved at være på månen.

Kristian Jensen er bærende kraft

Jakob Sølvhøj, der er Enhedslistens undervisningsordfører, medvirker i en ny udgave af det politiske magasin Krydsfelt på TV MIDTVEST, hvor han er i debat med Thomas Jensen (Soc.dem.) og Kristian Jensen (Venstre).

Kristian Jensen har været en af de bærende kræfter bag forslaget om en ny privat læreruddannelse. Han mener, at der er brug for en alternativ læreruddannelse, som har fokus på værdier, som kristendom, kultur, danskhed og dannelse.

- Vi vil gerne etablere en fri læreruddannelse, fordi der i Danmark er en lang tradition for, at man har frihed på undervisningsområdet, siger Kristian Jensen, der er Venstres fri- og efterskoleordfører og valgt til Folketinget i Herning:

- Vi kender i dag Den Frie Lærerskole i Ollerup, som primært uddanner til friskoler, efterskoler og højskoler. Vi vil gerne lave en fri læreruddannelse, som kan være med til inspirere og motivere til at lave lærere til folkeskolen, som i højere grad lægger vægt på det europæiske oplysningsideal med de friheds- og dannelsestanker, der er der.

Den erfarne Venstre-politiker har fundet et flertal til ideen i Folketinget, som udover Venstre består af: Konservative, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Radikale og Alternativet. Socialdemokratiet vil ikke være med.

- Jeg synes, vi skal sikre, at vi har en god fælles læreruddannelse i Danmark. Hvor vi godt kan åbne op, så det her, det kan rummes indenfor den, siger Thomas Jensen, socialdemokratisk folketingsmedlem valgt i Silkeborg:

- Noget af det, som jo også er vigtigt, når man som forælder sender sine børn i skole, det er, at man ved, at de lærere, som skal undervise børnene, at de også har fået en rigtig god uddannelse.

31:42
Corona-situationen fylder i Folketinget, men der er også andet på den politiske dagsorden. For eksempel har diskussionen om en ny privat læreruddannelse de seneste uger været til debat. Skal den ligge i Herning? Og hvad vil den betyde for landsdelens øvrige læreruddannelser? Gæster i denne udsendelse er: Kristian Jensen (Venstre), Thomas Jensen (Soc.dem.) og Jakob Sølvhøj (Enhedslisten). Vært: Klaus Knudsen Pedersen

Socialdemokratiet i tvivl om kvaliteten

Socialdemokratiet mener ligesom Enhedslisten, at man bør fokusere på at forbedre landets allerede eksisterende læreruddannelser og ikke tænke i alternativer. De to partiers fælles pointe er, at dyrke det eksisterende i stedet for at etablere nyt.

- Jeg synes ikke, der ligger noget i forslaget fra Venstre og også de Radikale, hvor vi forsikrer os, at for de statslige penge, vi skal bruge på sådan en uddannelse, at der får vi ikke hånd i hanke med, om det også er en ordentlig kvalitet, der bliver leveret på denne frie læreruddannelse. Jeg synes, vi skal holde os indenfor den ramme, vi har, siger Thomas Jensen (Soc.dem.).

Venstre affærdiger kritikken og siger, at det ikke er et enten eller. Etableringen af en ny privat læreruddannelse forhindrer ikke forbedringer på de læreruddannelser, der er i forvejen.

- Jeg kan sagtens arbejde for en fri læreruddannelse med de værdier og kriterier, der ligger i beslutningsforslaget og også arbejde for at forbedre den eksisterende læreruddannelse, siger Kristian Jensen:

- Jeg er ikke tilfreds med læreruddannelsen, som den er. Og derfor vil jeg gerne arbejde for, at den bliver bedre. Men det er ikke et enten eller. Det kan sagtens være et både og, mener Venstre-politikeren.

Herning blev ved forslagets præsentation i december lanceret som den by, hvor en ny privat læreruddannelse skulle ligge. Planen om Herning har resulteret i kritik fra de eksisterende seminarie-byer i landsdelen - det vil sige Nørre Nissum, Skive og Silkeborg. Det har fået Radikales ordfører på området, Marianne Jelved, til ikke at ville bakke op om Herning. Dermed er der i øjeblikket ingen afklaring om, hvor en ny privat læreruddannelse kan komme til at ligge.