Energiselskaber undersøges for svindel

Energitilsynet mistænker flere midt- og vestjyske energiselskaber for at misbruge en energispareordning. To selskaber afviser.

Jysk Energi i Holstebro er ét af de energiselskaber, Energitilsynet undersøger. Foto: Frank Sørensen, TV MIDTVEST

En ti år gammel energispareordning kan være blevet misbrugt. I hvert fald er Energitilsynets opmærksomhed rettet mod flere energiselskaber. Også i Midt- og Vestjylland. Det får forbrugerne til at stille spørgsmål:

- Har det her været til ulempe forstået på den måde; har det medført højere priser for forbrugerne og erhvervslivet?, spørger Martin Hulgaard, der er forbrugerrepræsentant ved Struer Forsyning.

Hvad går ordningen ud på?

- Blev indført i 2006.
- Energiselskaber skal årligt lave et vist antal energibesparende tiltag. Både hos private og erhverv.
- Kan fx være udskiftning af vinduer i parcelhuse, udskiftning af oliefyr med varmepumper eller ny LED-belysning i landbrugsvirksomheder.

Regningen går videre til forbrugerne, men nu mistænkes energiselskaberne blandt andet for at lade søsterselskaber udføre arbejdet til en højere pris.

Jysk Energi: Vores forbrugere har ikke betalt for meget

Jysk Energi i Holstebro er ét af de selskaber, som Energistyrelsen kigger på. Men der er ikke noget at komme efter, mener direktør Lars Naur:

Direktør Lars Naur mener ikke, at Jysk Energis forbrugere har betalt overpris. Foto: Frank Sørensen, TV MIDTVEST

- Dér kan vi se, at vores priser ligger blandt de laveste i landet, så jeg mener bestemt ikke, at vores forbrugere har betalt for meget, siger han.

Også Scanenergi i Ikast, der rådgiver energiselskaber om energibesparende løsninger, frikender sig selv.

Læs også Nye elmålere inden 2020 skal spare penge og udnytte strøm

- Vi mener faktisk allerede at have dokumenteret i vores svar til Energitilsynet, at vores priser har ligget gennemsnitligt, når man ser på det, som man kan måle sig mod, forklarer direktør Jens Jacobsen.

Venstre: Der er brådne kar

Selvom tilskudsordningen egentlig har fungeret godt, mener Venstres Thomas Danielsen, at noget er gået galt.

- Det har vist sig inden for nogle små dele af energispareordningen, at der er nogle brådne kar, som har udnyttet den, og som vi simpelthen ikke har kunnet kontrollere godt nok, mener Venstre-manden, der er formand for Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg.

Også Kjellerup Fjernvarme skal kigges i kortene af Energitilsynet.

02:12

En stribe regionale forsyningsselskaber undersøges nu af Energitilsynet for mistanke om tilskudssvindel.

Luk video