Energinet: Jyske elmaster nødvendige for grøn strøm

Vest- og sønderjyder skuffede: Ifølge Energinet kan kun 26 ud af 170 kilometer højspændingsledning graves ned.

El-motorvejen op gennem Jylland kan ikke graves ned i jorden, slår Energinet.dk fast i ny rapport. Foto: Erik Egvad Petersen

02:15

Borgerne i Herborg kæmper en indædt kamp for at få vendt Miljøstyrelsens planer om at opsætte en ny luftledning

02:23

De omstridte højspændingsledninger, der skal føres ned gennem Vestjylland skal måske alligevel graves ned. Klima- og Energiminister Hans Christian Lilleholt har nemlig sadlet op i sin holdning til elmasterne.

1 af 3

- Dybt skuffende. Det er en rigtig trist dag. Men vi kæmper videre med næb og kløer.

Det siger Vardes borgmester, Erik Buhl (V), til den ny analyse, som det statslige selskab Energinet har fremlagt mandag.

Læs også Minister lover borgermøder om omstridte elmaster

Ifølge Energinet kan kun 26 kilometer ud af i alt 170 kilometer planlagt højspændingsledning fra Idomlund ved Holstebro til den tyske grænse lægges i kabler i jorden.

Det er en forøgelse fra 10 til 15 procent af, hvad man oprindeligt kalkulerede med, oplyser administrerende direktør Henrik Riis fra selskabet Energinet Eltransmission.

- Vi kan lægge lidt mere kabel i jorden end de 16-17 kilometer, vi planlagde. Vi havde gerne set, at vi kunne kabellægge noget mere. Men de alternative løsninger, vi har undersøgt, dur ikke, siger Henrik Riis til Ritzau.

Hvis man eksempelvis graver kabler ned over længere strækninger, kan det bringe Danmarks forsyningssikkerhed i fare.

Læs også Borgere til kamp mod elmaster: Trækker politikere med ud i landskabet

Ifølge rapporten vil alternativerne give risiko for forvrænget spænding - "støj" - i strømforsyningen. Det kan medføre forkortet levetid og fejl i elnettet og i elapparater hos forbrugerne.

Det er Miljøstyrelsen, som skal afgøre, hvor på den lange strækning kablerne skal lægges i jorden. Planerne om 500 højspændingsmaster på 35 meters højde har vakt vrede i de seks jyske kommuner, der bliver berørt.

Men de planlagte nye elforbindelser gennem Jylland er vigtige for at omlægge den danske elforsyning fra sort til grøn, så mere vindmøllestrøm kan indpasses i systemet, påpeger energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Læs også Venstrefolk vil have regeringen til at droppe elmaster

Han bad efter kraftig lokal modstand Energinet undersøge alle muligheder og holdt i august to borgermøder for de berørte borgere.

- Det afgørende for mig er, at vi får flest mulige af de her kabler gravet ned, og vi får størst mulig sikkerhed for, at alle sten er vendt, siger Lilleholt til Ritzau.

"Elmotorvejen" med 400-kilovolt-kabler gennem Jylland skal forbindes med Viking Link, som er et 770 kilometer langt søkabel til England.

Energinets rapport skal nu gennemgås af udenlandske eksperter.

02:15

Borgerne i Herborg kæmper en indædt kamp for at få vendt Miljøstyrelsens planer om at opsætte en ny luftledning

Luk video

    
/ritzau/