Endelig hørt: - Vi råbte op om dyrere smøger for et år siden

Allerede tilbage i oktober sidste år foreslog Region Midtjylland, at man skulle hæve prisen for en pakke cigaretter.

100 kroner for en pakke smøger! Sådan lød et opråb fra et udvalg af politikere og læger i Region Midtjylland tilbage i oktober sidste år.

Nu ser det ud til, at opråbet har nået nye højder - i hvert fald har det resulteret i, at Danske Regioner er kommet med et udspil om at fordoble prisen på en pakke cigaretter fra 40 til 80 kroner.

quoteDet vigtigste er bare, at prisstigningen bliver så markant, at vi sikrer, at de kommende generationer af unge, ikke begynder at ryge.

Henrik Fjeldgaard, formand for Sundhedskoordinationsudvalget, Region Midtjylland

- Efter oktober skete der det, at Sundhedskoordinationsudvalget i Region Midtjylland mødtes med udvalgene fra de andre fire regioner for at tale om ideer og visioner. Fire ud af fem havde rygning som tema, og vi ville alle have en røgfri generation. På baggrund af det har De Danske Regioner nu rejst forslaget. Så tiden har været med os, siger Henrik Fjeldgaard, der er formand for Sundhedskoordinationsudvalget, Socialdemokratiet, Region Midtjylland.

Selvom de i sin tid foreslog, at en pakke skulle koste 100 kroner, så er 80 kroner per pakker også okay.

- Det skal ikke være de tyve kroner, der skiller os. Det vigtigste er bare, at prisstigningen bliver så markant, at vi sikrer, at de kommende generationer af unge, ikke begynder at ryge, siger han.

Han tror ikke på, at en fordobling af prisen nødvendigvis får de garvede rygere til at kvitte smøgerne. Men det kan forhåbentlig være med at få kommende generationer til slet ikke at få interesse for røgen.

- Hvis vi mener det alvorligt, skal vi sørge for, at de unge ikke begynder at ryge, og på det område kan man gøre noget. Og på den lange bane er der store sundhedsmæssige vindinger på det, siger Henrik Fjeldgaard.

Her kan du se indslaget fra den 4. oktober 2018, hvor et udvalg af politikere og læger i Region Midtjylland forslog at sætte cigaretpriserne op for at få flere til at skodde smøgerne.

I oktober sagde Venstres Sundhedsordfører Jane Haitmann, at hun ikke mente, at en kraftig stigning på cigaretter ville føre andet med sig end en masse illegale cigaretter i landet. Den bekymring er Henrik Fjeldgaard godt opmærksom på, men han deler den ikke i samme grad som venstrekvinden.

- Jeg kan til dels godt dele den bekymring med de illegale cigaretter, men jeg tror til gengæld, at hele Europa vil følge med, når det kommer til dyre cigaretter, siger han.

I Norge koster en pakke cigaretter omkring 90 kroner. Og på tolv år er det lykkes at nedbringe antallet af nye rygere fra 23 til 3 procent.

FEM FACTS OM RYGNING