Elselskab advarer mod farlige elskabe

I flere tilfælde har en bestemt type el-installation været årsag til brand i sommerhuse langs vestkysten. I otte år har en sommerhusejer forsøgt at få myndigheder og elselskab til at advare om problemet - uden held. Men nu ændrer elselskabet kurs.

Der har været ekstra travlt ved telefonerne hos elforsyningsselskabet RAH i Ringkøbing i dag.

Efter et elskab satte ild til et sommerhus i Houvig i weekenden, er flere sommerhusejere bekymrede for, om deres elskab bør skiftes.

Og det fører nu til handling fra det lokale forsyningsselskab.

- Det som vi ovenpå de sidste par dage har besluttet er, at vi fremadrettet vil sende et brev til alle vi kommer ud til, hvor vi konstaterer, at de har den type klemmekasse, hvor der sidder en måler med stikben, siger Per Nielsen, der er teknisk chef hos RAH i Ringkøbing.

Kan ikke holde til vejret

I brevet skriver RAH, at udvendige klemklasser med stikben desværre har vist sig ikke at kunne holde til de vejrmæssige forhold, der er langs vestkysten, hvor blandt andet saltkoncentrationen er høj og disse bør derfor udskiftes til en model med ledningsmonteret måler i stedet.

Problemet er el-målere med såkaldte stikben. Det er en måler som man på grund af salt og sand ikke længere bruger langs vestkysten, men som stadig sidder i mange sommerhuse. Se mere om elmåleren i indslaget her på siden.

Stikbensmåleren er for længst skiftet ud i Kirsten Bechs sommerhus i Vedersø Klit, for sommerhusejeren tager ingen chancer.

- Når man først har oplevet, at der er sket en brand, eller to brænde indenfor fem minutter i nærområdet, så tænker man, hvad er det, vi monterer på vores huse?, forklarer Kirsten Bech.

Fem stikbensmåler-brænde

I flere tilfælde er det gamle stikbensmålere, der udsat for vestjysk vind og vejr kan være en livsfarlig cocktail. Kirsten Bech har de sidste otte år samlet dokumentation for i alt fem stikbensmåler-brænde. I årevis har hun prøvet at få både Sikkerhedsstyrelsen og det lokale elforsyningsselskab RAH til at advare sommerhusejerne mod stikbensmålere.

- Der skal bedre information ud og den skal sendes vidt omkring, fordi folk er jo ikke lokalt bosiddende. Vi skal have informeret folk om, at de udvendige eltavler her er farlige, siger Kirsten Bech.

Elselskabet er efter flere år endelig enige. I dag forsøger de derfor at få kontakt til alle sommerhusejere i området via en mail til grundejerforeningerne.

- Når du ikke kender faren. Når du ikke ved, at det er et farligt produkt, du har monteret på dit hus, så kan du ikke handle, forklarer Kirsten Bech.

Elforsyningsselskabet håber nu, ligesom Kirsten Bech, at alle sommerhusejere nu vil få tjekket deres elmålerskabe.

Forsyningsselskabet RAH har 35.000 kunder i Vestjylland.

Det er langt fra første gang, at et sommerhus brænder på grund af en kortslutning i målerskabet, som det var tilfældet da et hus i Houvig i weekenden udbrændte.

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.