Ellemann-Jensen slår fast: Venstre bakker op om klimamål

Nu bakker alle partier i Folketinget op om målsætningen om at reducere drivhusgasser markant frem mod 2030.

Efter længere tids tøven lyder det nu fra Venstre, at partiet tilslutter sig målet om at reducere drivhusgasser med 70 procent i 2030.

Det siger formand Jakob Ellemann-Jensen (V) fra Folketingets talerstol under åbningsdebatten.

- Vi vil blive ved med at tage ansvar for klimaet, og vi skal blive ved med at være ambitiøse. Venstre støtter ambitionen om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030, siger han og fortsætter:

- For Venstre er det afgørende, at vores klimamål er ægte grønt. Et dansk klimamål må ikke resultere i, at vi skubber CO2-udledningen ud af Danmark sammen med de gode arbejdspladser, som følger med.

Alle partier er enig om målsætning

Socialdemokratiet har sammen med De Radikale, SF og Enhedslisten, som er de fire partier bag forståelsespapiret efter folketingsvalget 5. juni, lanceret det fælles mål om en 70 procents reduktion i forhold til niveauet i 1990.

Siden tilsluttede Dansk Folkeparti, De Konservative og Liberal Alliance sig. Ud over Nye Borgerlige var Venstre indtil åbningsdebatten det eneste parti, som ikke havde tilsluttet sig målsætningen. 

quote- Klimaudfordringen er ikke løst ved at skrive målene ned. Der skal konkret handling til, og vi ved, at der bliver behov for finansiering. Den har regeringen ikke anvist. 

Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre

Jakob Ellemann-Jensen har inden åbningsdebatten svaret undvigende, når han har fået spørgsmålet om Venstres opbakning til klimamålet. Samtidig har han afvist at sætte et konkret tal på målet.

Onsdag lød det dog fra partiets klimaordfører, Thomas Danielsen, på en konference afholdt af Dansk Industri og Dansk Energi, at Venstre var med på at reducere med 70 procent.

Han tilføjede, da han blev bedt om at uddybe:

- Vi kan jo ikke bare nøjes med 70 procent-målsætning. Det har vi ikke noget imod. Men det, vi er optaget af, er, hvad indholdet skal være, forklarede Thomas Danielsen.

Klimalov skal være klar inden jul 

Regeringen har taget hul på forhandlingerne om en klimalov, hvor reduktionsmålet skal skrives ind.

Det er ambitionen, at den er på plads inden jul, så den kan blive fremsat i Folketingssalen i starten af de nye år.

Regeringen har ikke fremlagt et udspil forud for forhandlingerne, men vil i stedet mødes med alle Folketingets partier, de kan præsentere deres forslag til, hvordan målene kan nås.

Fra talerstolen siger Jakob Ellemann-Jensen, at Venstre er parat til at bruge en del af råderummet, som ligger ud over det demografiske træk, til grøn omstilling:

- Klimaudfordringen er ikke løst ved at skrive målene ned. Der skal konkret handling til, og vi ved, at der bliver behov for finansiering. Den har regeringen ikke anvist, siger han.

/ritzau/

Folketingets åbning er en festdag. Vi var med på Christiansborg tirsdag.

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.