Ekspertens tre råd: Sådan opfører du dig til julefrokosten

Det kan være svært at vide, hvordan man skal opføre sig til en julefrokost. Trivselsekspert Tim Metz kommer her med tre råd.

Tim Metz anbefaler, at man ikke indtager mere alkohol, end at man stadig kan styre sig (arkivbillede).
Tim Metz anbefaler, at man ikke indtager mere alkohol, end at man stadig kan styre sig (arkivbillede).
Foto: Simon Knudsen / Ritzau Scanpix

December er julens højtid. Med jul hører mange steder julefrokoster. Det kan være med familie, venner og kolleger. Men hvordan opfører man sig, når man er til julefrokost med kollegerne? Det svarer trivselsekspert og foredragsholder Tim Metz på.

Når man er til julefrokost med kollegerne, er stemningen ofte mere løs, end når man sidder med arbejdsopgaverne. Men selvom stemningen er anderledes, behøver kollegerne ikke at være det. Og det gør man heller ikke selv, slår Tim Metz fast.

- Man skal være, som man er, og man skal samtidig acceptere, at andre er, som de er. Selvom man er lidt uden for det vante arbejdsmiljø, er man stadig kolleger, der skal kunne arbejde sammen efterfølgende også, siger trivselseksperten.

Der kan være forskel på, om man er ny eller gammel på en arbejdsplads. Har man været på arbejdspladsen, der afholder julefrokosten, i længere tid, er der større sandsynlighed for, at man har et venskabeligt bånd. Hvis man ikke har det eller er ny, er julefrokosten til gengæld en mulighed for at blive det.

- Det er en god indgangsvinkel og mulighed for at blive venner. Men man skal samtidig have respekt og forståelse for, hvordan folk er, siger Tim Metz.

- Nogle mennesker er mere introverte. Dem kan man godt forsøge at få lidt længere frem i stolen ved at spørge, om de vil være med til nogle aktiviteter – uden at overskride deres grænser.

Smalltalk kan bryde isen

Hvis man sidder til bords med nogle, som man ikke har snakket meget med før, har Tim Metz et råd, som han selv har benyttet meget.

Spørg ind til interesser.

- En god startreplik, som kan bryde folks barriere, er at spørge, hvad folk laver, når de ikke er på arbejde. Man kan spørge, om de eksempelvis fisker, træner eller tager på weekendture. For folk vil gerne snakke om det, der interesserer dem, slår han fast.

Et andet råd til samtalen er, at man altid skal huske at lytte interesseret. Ellers kan ens fremtoning virke som om, at man er upersonlig.

Hvor meget må man drikke?

Til de fleste julefrokoster er der gløgg, snaps, rødvin eller øl. Dem, der tidligere har deltaget ved en julefrokost, har sikkert set kolleger eller selv været ham eller hende, der har fået en genstand for meget.

Tim Metz vil ikke sætte antal genstande på, hvor meget der er for meget. I stedet råder han til, at man selv mærker efter.

- Det er, som man nu er. Det politisk korrekte svar er, at alt skal ske med måde. Men hvis man føler for det – og den generelle stemning lægger op til det – kan man godt drikke sig i hegnet, siger han.

Selvom stemningen skulle være til, at man godt kan tage rigeligt med alkohol indenbords, er der dog en grænse, der altid skal overholdes.

- Man skal dog aldrig drikke mere, end at man stadig kan opføre sig anstændigt. Man må ikke komme dertil, hvor man siger, at det var alkoholen, der fik en til at handle, som man gjorde.