Ekspertens gode råd: Sådan beskytter du din virksomhed mod hacking

Alle virksomheder kan blive hacket, siger it-sikkerhedsekspert Peter Kruse. Her er hans gode råd til, hvordan du bedst beskytter dig mod de virtuelle angreb.

Der findes metoder, man kan tage i brug for at mindske risikoen for hacker-angreb i sin virksomhed.
Der findes metoder, man kan tage i brug for at mindske risikoen for hacker-angreb i sin virksomhed.
Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Det kan ske for både små, mellemstore og de helt store virksomheder. Hacker-angreb er svære at beskytte sig mod, og der bliver kun flere og flere af dem, fortæller Peter Kruse, der er it-sikkerhedsekspert hos virksomheden CSIS.

- Det kan ske for alle, og det er derfor, det er så vigtigt, at især små og mellemstore virksomheder har blik for at få styr på sikkerheden og få den løftet op på et niveau, hvor de er rustet over for den slags udfordringer, siger han.

Tidligere på ugen gik det ud over en række danske hoteller og restaurationer, som fik lagt deres bookingsystem ned på grund af et såkaldt ransomware-angreb.

- Det har eksisteret i næsten 10 år, og det er blevet et større og større problem for alle typer virksomheder, siger Peter Kruse.

Ransomware er en form for computervirus, hvor de kriminelle hacker og krypterer datafiler. Derefter kræver de løsepenge for at frigive den data igen. Det sker typisk gennem e-mail-baserede trusler, forklarer Peter Kruse.

Tidligere sager om ransomware-hacking er blandt andet gået ud over et energiselskab i USA, som betød, at amerikanerne tørlagde over 17.000 tankstationer.

Også nyhedsbureauet Ritzau er tidligere på året blevet lagt ned af ransomware-hackere med krav om løsepenge.

- Det hacker, hvad de kan, og de gør det for penge. Det betyder, at alle kan blive ofre, siger it-sikkerhedseksperten.

Fire råd til selvhjælp

Til de mindre virksomheder, som ikke har professionelle ansat til at stå for it-sikkerheden, har Peter Kruse fire gode råd.

1. Backup

- Backup er nøglen på alle måder til at undgå at blive ramt af sådan nogle angreb. Det vil sige, at man kan reetablere oplysninger og data, så man ikke kan blive afpresset. Man skal ikke kun have en backup i skyen, men også en fysisk. Det er supervigtigt, for hackere er gode til at ødelægge backups.

2. Undgå ukendte filer og links

- Man skal lære brugerne ikke at klikke på ting, man ikke ved hvad er. Man skal aldrig klikke på vedhæftede filer og links, man ikke kender. Det er alfa og omega.

3. Opdater

- Man skal sørge for at opdatere al software, man har på sin computer og i virksomheden, løbende. Når den siger, den skal opdateres, så skal man gøre det. Der findes ganske gratis software, hvor man en gang om ugen tager backup af sit system, så er man godt sikret.

4. Sørg for yderforsvaret

- Der skal være styr på perimeter-forsvaret. Det vil sige, at den lokale computer-supporter ikke har adgang til noget, hvor der er et svagt password. Få gerne nogen til at hjælpe med at lave support og sørg for, at der er et godt password på.