Ekspert spår, at boliger tæt på vandet vil falde i værdi

Klimaudfordringer vil ifølge ekspert få interessen for boliger tæt på vandet til at falde. Bekymringerne når dog ikke alle midt- og vestjyder.

Hyppigere og voldsommere oversvømmelser vil få priserne på de huse, der ligger i første parket ud til vandet til at falde. Sådan lyder dommen fra Søren Gram, der er seniorprojektleder hos Teknologirådet.

- Hvis havudsigten bliver til vand i kælderen, så er det jo ikke så hyggeligt mere. Og det er jo noget, vi ser helt konkret sker, og det får betydning, det er jeg slet ikke i tvivl om, siger Søren Gram. 

quoteHvad vil det koste mig at sætte en sokkel rundt her? Hele vejen rundt og så en meter i højden eller halvanden. Og så fylder jeg den op med beton hele vejen rundt, så vil der aldrig komme vand ind. Aldrig.

Kjeld Laursen

Ifølge seniorprojektlederen er problemerne med store vandmasser noget, som kommunerne skal tage alvorligt.

- Klimaforandringerne er noget, der vil accelerere fra havet. Det vil blive værre og værre og på lang sigt, skal der så ligge en by her? Det spørgsmål synes jeg, kommunerne skulle blive bedre til at stille sig selv.

Frygter ikke store vandmasser

Kjeld Laursen og Anni Skov bor begge med smuk havudsigt ved Oddesund. Helt så alvorligt som Søren Gram tager de ikke klimaforandringerne. Faktisk er der ikke rigtig nogen bekymring at spore hos de to.  

- Der har aldrig været vand inde her, fortæller Anni Skov.

Og Kjeld Laursen, han har en skudsikker plan klar, hvis vandmasserne skulle komme tættere på huset.

- Hvad vil det koste mig at sætte en sokkel rundt her? Hele vejen rundt og så en meter i højden eller halvanden. Og så fylder jeg den op med beton hele vejen rundt, så vil der aldrig komme vand ind. Aldrig, siger han.

I det nye offentlige vurderingssystem af ejendomme, der forventes at komme i 2020, vil der blive taget bedre højde for, om et hus ligger i risiko for fx oversvømmelse.  

Aftenens indslag om kan du se lige her.