Ekspert giver fire råd til at undgå kram: - Vi krammer måske lidt for meget

Gitte Hornshøj mener, at danskerne muligvis krammer for meget, og at håndtrykket aldrig må gå af mode.

Gitte Hornshøj er forfatter, foredragsholder og ekspert i takt og tone.
Gitte Hornshøj er forfatter, foredragsholder og ekspert i takt og tone.
Foto: Jonas Bach Sørensen, TV MIDTVEST

At kramme er blevet en stor del af danskernes hverdag. Men det er ikke alle, der er lige begejstrede for at få et andet menneske helt tæt på sig. Og det er der en helt bestemt grund til.

Som mennesker er vi delt ind i forskellige zoner, og det er en overskridelse af ens egen zone, der gør, at et kram med en anden person kan virke akavet eller ubehageligt.

- Det er fordi, der er forskellige zoner. Vi har det, der hedder den offentlige zone, der er den gule streg. Så har vi den private zone, som er cirka en meters penge. Og så har vi det, der hedder den intime fase, og det er omkring en halv meter. Der er simpelthen nogen, der føler ubehag, når man når derind, siger Gitte Hornshøj, der er forfatter, foredragsholder og ekspert i takt og tone.

Nogle af de mennesker, der gør noget for at få håndtrykket til at blive populært igen, er 14-årige Magnus Laustsen og hans bedstefar Niels Laustsen.

Med Facebook-gruppen Håndtryk SV har de sat sig for at løse problemet med, at det ikke er alle, der kan lide at blive krammet.

"Vi krammer måske for meget"

Helt oprindeligt har mennesker altid krammet. Danskerne har for alvor taget det til sig, da vi begyndte at rejse til andre lande.

Her har danskerne taget de nye hilse-former som krammet til sig og bragt det med tilbage til de danske breddegrader.

- Det er i virkeligheden et udtryk for, at vi er gået all in. Det er blevet så meget, at vi rent faktisk ikke selv kender vores begrænsning med alt det der hilseri. Vi har så mange hilseformer. Vi krammer måske lidt for meget, men det er kommet for at blive, siger Gitte Hornshøj.

Gode råd

Men hvad skal man så gøre for at undgå de akavede og til tider ubehagelige kram?

Det er Gitte Hornshøj kommet med et par bud på, som kan ses herunder.

Håndtrykket må ikke gå af mode

Der findes mange forskellige slags håndtryk, men håndtryk som hilse-måde må aldrig gå af mode.

Det slår Gitte Hornshøj fast.

- Det må aldrig – som i aldrig – forsvinde. Vi har altid haft håndtrykket, og håndtrykket er i virkeligheden den smukkeste gestus at vise et andet menneske. ”Jeg vil gerne dig, jeg har ingen våben, jeg rækker ud mod dig”. Så det må aldrig forsvinde. Det er i bølger, så pludselig har vi håndtrykket rigtig meget – det ses på tv og alle vegne – og så forsvinder det igen i en periode. Håndtrykket og den måde, vi hilser på hinanden, må aldrig gå af mode, siger hun.

2:09
Gitte Hornshøj svarer her på spørgsmål omkring kram og håndtryk.