Efter udligningsreform: Forvirringen er total

Flere Midt- og Vestjyske borgmestre ved ikke om de er købt eller solgt, efter regeringens udspil til en udligningsreform

Jo mere Morsøs borgmester Hans Ejner Bertelsen kigger på den kommunale udligning, jo flere ubesvarede spørgsmål dukker op.
Jo mere Morsøs borgmester Hans Ejner Bertelsen kigger på den kommunale udligning, jo flere ubesvarede spørgsmål dukker op.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Egentlig burde Morsøs borgmester være en glad mand, efter det i går kom frem, at Morsø Kommune får 17 millioner kroner mere i kommunal udligning.

Men det kniber gevaldigt med at få smilet frem.

- Der er faktisk flere spørgsmål, end der er svar i øjeblikket, siger Hans Ejner Bertelsen (V), borgmester, Morsø Kommune.

Lige nu hagler kritikken ned over regeringen efter de fremlagde, hvor mange penge de enkelte kommuner enten skal have eller skal af med i kommunal udligning.

Borgmestrene savner viden om andre pengepuljer - for eksempel den pulje, der normalt giver et ekstraordinært finansieringsbidrag.

Først når det samlede beløb er kendt, ved borgmestrene reelt om de er købt eller solgt, og hvordan det helt præcist ser ud med de tilskud, som kommunerne er afhængige af.

- Et enkelt ord, så vil jeg sige, jeg er skuffet, siger Morsøs borgmester, Hans Ejner Bertelsen (V).

Også Viborgs borgmester Ulrik Wilbek er fremme med kritik. Også han mangler overblik over tallene.

- Lad os nu få alle pengene lagt ind i den her udligningsreform, i stedet for at vi hver eneste gang, skal sidde og forhandle om de samme tre en halv milliard, siger Ulrik Wilbek (V).

- Så kan regeringen bruge dem til puljer, som nogle kommuner kan bruge, og nogle ikke kan bruge, og nogle bliver kompenseret og nogle gør ikke. Lad os nu få alle pengene ind i det her samlet, mener Viborgs borgmester, Ulrik Wilbek (V).

Socialdemokratisk borgmester: - Det er en kæmpe fejl

I Holstebro er borgmesteren socialdemokrat, men selv om udspillet kommer fra en socialdemokratisk regering, så undrer det borgmesteren, at kommunen nu skal have 8 millioner mindre end de plejer.

- Det er meget frustrerende. Jeg havde sat vores økonomifolk stævne i weekenden, fordi vi skulle regne på det og så får vi ingen baggrundspapirer. Jeg synes faktisk, det er en kæmpe fejl.

Torsdag sendte regeringen et kort ud, hvor alle kunne se, hvilke kommuner der blev tabere og vindere i den kommunale udligning. Men oversigten var komplet støvsuget for reelle tal.

I går fredag kom tallene så, men beregninger og baggrunden for udligningen var der intet af. Og det gjorde det svært for talknuserne, i for eksempel Holstebro, at blive ret meget klogere.

- Vi havde fire regnepiger og regnedrenge klar til at kaste sig over tallene, men de kom jo først, da vi var gået hjem fredag. Så var vi så klar fredag aften og her i dag (lørdag - red.), men vi kunne så se, at der kun kom et tal, så det er begrænset, hvad vi har kunne regne på, siger Claus Brandt, der er vicekommunaldirektør i Holstebro Kommune.

Mandag mødes borgmestrene fra Venstre med folketingsgruppen for at diskutere, hvordan man skal gribe forhandlingerne med regeringen an.

2:16
 
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST