Dyrenes beskyttelse melder om rekordmange ejerløse katte – dyrlæger vil have gjort mærkning til lov

Den Danske Dyrlægeforening opfordrer landets politikere til at få vedtaget en kattelov.

Selvom katten er et af danskernes foretrukne kæledyr, så er den ikke beskyttet godt nok i lovgivningen.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Den Danske Dyrlægeforening.

Foreningen vil have politikerne til at vedtage en kattelov, der gør mærkning og registrering af katte obligatorisk – ligesom man kender det fra hunde.

- Det er vigtigt, at man som katteejer ved, at man har et ansvar for sin kat. Det ansvar viser man ved at få mærket og registreret sin kat, udtaler Hanne Knude Palshof, der er formand for Den Danske Dyrlægeforening.

Foreningen mener, at mærkede katte nemmere vil kunne bringes hjem igen, hvis den er faret vild, eller blive behandlet, hvis den kommer til skade.

- Mærkede katte har også mindre risiko for at blive efterladt eller løbe bort og overladt til en uvis skæbne i samme grad, som det er tilfældet i dag, udtaler Hanne Knude Palshof.

"Et reelt katteproblem"

Ifølge Dyrenes Beskyttelses har organisationens internater aldrig nogensinde før modtaget så mange katte, som det var tilfældet i 2019.

Organisationernes otte internater modtog i alt 8.870 katte, hvilket ifølge Dyrenes Beskyttelse var en stigning på hele 40 procent sammenlignet med året før.

- Det er en kæmpe udfordring at håndtere det store antal katte, og vores internater er fyldt til bristepunktet, udtaler Jens Jokumsen, der er familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.

Derfor mener Jens Jokumsen også, at der bør være obligatorisk mærkning og registrering af katte.

- Det er på tide, at politikerne indser, at vi har et reelt katteproblem i Danmark, og gør noget ved det. Hvis alle katteejere skulle mærke og registrere deres kat, ville vores internater ikke skulle bruge så meget tid og plads på dyr, der allerede har et hjem og en familie, der holder af dem, siger Jens Jokumsen.

Dyrenes Beskyttelse anslår, at over halvdelen af de indleverede katte allerede har en ejer, fordi de er tamme og menneskevante.

Men fordi kattene ikke er mærkede, kan det være svært at finde ejeren. Og når ingen melder sig, så skal katten formidles til et nyt hjem på linje med alle de andre katte.