Dronningen fylder 80 år: Tre midt- og vestjyder ser tilbage på deres møde med majestæten

Siden hun var ganske lille, er dronning Margrethe jævnligt kommet i det midt- og vestjyske. Det har givet mange store oplevelser gennem årene.

I sit 80 år lange liv har dronning Margrethe efterhånden mange gange lagt vejen forbi det midt- og vestjyske.

På TV MIDTVEST har vi ofte været med, når kongefamilien har været på officielle besøg, og i anledning af regentens runde fødselsdag har vi været en tur i arkiverne for at se tilbage på nogle af de mange besøg.

I 2006 var dronningen på besøg i Holstebro og Struer. I den forbindelse gæstede hun Balletskolen i Holstebro. Og der tog skolens leder, Kent Sommer Mortensen, lidt af en chance.

- Kort forinden var det blevet offentliggjort, at kronprinsesse Mary var gravid. I forvejen havde regentparret tre børnebørn – alle tre drenge. Så som en lille gimmick indlagde jeg i min tale, at en af vores små balletpiger skulle overrække dronningen et par fine lyserøde balletsko, som jeg så bad hende om at formidle videre til den kommende prinsesse.

- Og så gik man jo ellers og ventede spændt i syv måneder på at se, hvilket køn det her lille barn havde. Og det var jo heldigvis prinsesse Isabella, der kom til verdenen i april året efter, fortæller han.

En af balletskolens elever med de lyserøde sko, der blev overrakt til dronningen.
En af balletskolens elever med de lyserøde sko, der blev overrakt til dronningen.
Foto: arkivfoto

Mad på minuttet

Når dronningen kommer på besøg, står der også ofte en kok klar til at imponere med sine bedste præstationer.

Således også under et besøg i 2016. Da var det Claus Mortensen fra Madkunsteren i Viborg, der skulle sørge for, at dronningen fik noget godt at spise under sit visit.

Claus Mortensen i køkkenet under dronningens besøg i 2016.
Claus Mortensen i køkkenet under dronningens besøg i 2016.
Foto: arkivfoto

- Vi, der var med til det dengang, går da stadig i dag og snakker om, at det var en stor dag. Så man har jo en følelse for monarkiet, fortæller han i dag.

Han mindes også særligt, hvordan alting bare skulle gå op i en højere enhed på selve dagen.

- Vi havde ikke tænkt over det inden, men det var sjovt, at når man kørte retterne, så var der hele tiden én, der koordinerede det hele og sagde, hvis man var to minutter foran tidsplanen eller et minut foran. Og når der så blev sagt, at nu var det nu, så skulle det bare køre, husker Claus Mortensen.

Hele landets dronning

Når majestæten har været i landsdelen har hun ofte været med til at åbne eller indvie alt fra museumudstillinger til nye sportshaller og teatre. I Viborg Domkirke har eksempelvis både været med til at indsætte en ny biskop og indvie en ny dør til kirken.

Gennem tiderne har også hun trykket rigtig mange af landsdelens borgmestre i hånden. En af dem, der har haft den oplevelse, er Struers nuværende borgmester, Niels Viggo Lynghøj (A).

Niels Viggo Lynghøj byder dronningen velkommen til Struer.
Niels Viggo Lynghøj byder dronningen velkommen til Struer.
Foto: arkivfoto

- Det var jo en helt speciel oplevelse. Det var specielt og interessant at opleve den hjertevarme, der strømmede mod dronningen fra borgerne. Det kunne man rigtig konstatere, når man sad sammen med hende i kareten, fortæller han og fortsætter:

- Man kan virkelig se, at borgerne er utrolig stolte af vores dronning og er glade for, at hun også viser et nærvær og kommer tæt på borgerne i hele Danmark - og ikke kun bevæger sig rundt i København og de store byer.

Se flere klip fra dronningens besøg i landsdelen i programmet herunder, der er lavet i forbindelse med regentens 80 års fødselsdag.

Tilbageblik: Dronningen fylder 80 år.

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Royalt.