Drastisk fald i ansøgningstal: Hospitalerne må tænke nyt

Langt færre har søgt ind på sygeplejerskeuddannelserne sammenlignet med sidste år. Det gør, at hospitalerne må tænke nyt.

5:43
Regionshospitalet Gødstrup har nu 80 ubesatte sygeplejerskestillinger, og der er ikke udsigt til at alle bliver besat.
Foto: Mogens Lyngsø / TV MIDTVEST

For to år siden fik Charlotte Riis nok af sit job som sygeplejerske.

- Jeg havde bare brug for at markere, at jeg ikke bare var en brik i et stort puslespil, siger hun.

Det var det stressende arbejdsliv, der gjorde, at Charlotte Riis kørte sur. Men fremtiden ser ikke ud til at blive mindre stressende.

Lige nu har det nye hospital i Gødstrup omkring 80 ubesatte sygeplejerske-stillinger, og efter ansøgningsfristen for videregående uddannelser står det klart, at langt færre har søgt ind på sygeplejerskeuddannelserne sammenlignet med sidste år.

I Silkeborg, Viborg og Holstebro tilsammen har i alt 498 færre søgt ind.

Det drastisk faldene ansøgningstal og manglen på arbejdskraft er ganske alvorligt, mener Ida Gøtke, der er sygeplejefaglig direktør på Regionshospitalet Gødstrup.

- Der kommer ikke lige pludseligt voldsomt mange sygeplejersker, det gør der ikke. Det ser vi ikke ind i, siger hun.

Ida Gøtke, der er sygeplejefaglig direktør på Regionshospitalet Gødstrup, ser med stor alvor på manglen på sygeplejersker.
Ida Gøtke, der er sygeplejefaglig direktør på Regionshospitalet Gødstrup, ser med stor alvor på manglen på sygeplejersker.
Foto: Mogens Lyngsø / TV MIDTVEST

Der er brug for nytænkning

For at undgå stress og mistrivsel blandt sygeplejerskerne er der brug for at tænke nyt, mener den sygeplejefaglige direktør.

- Hvis ikke vi kommer væk fra det, så vil der være yderligere, der forlader os, siger hun.

Hospitalet i Gødstrup vil derfor flytte flere af sygeplejerskernes opgaver til andre medarbejdere som ergoterapeuter og fysioterapeuter.

- Man har fundet ud af, at sådan noget som at lægge gips på patienter, det er sådan set noget, som fysioterapeuter med fornuft, ud fra deres kompetencer, kan varetage, siger Ida Gøtke.

Purnima Erichsen (C), der er formand for Hospitalsudvalget i Region Midtjylland, er enig i, at der skal tænkes alternativt, og at nogle af sygeplejerskernes opgaver kan udføres af andre.

Hun understrejer, at personalemangel er en national udfordring, men at problemet skal tages op.

- Uden vores medarbejdere (sygeplejerskerne, red.) kan vi ikke gøre noget. Regionalt set har vi nedsat et udvalg, der kommer til at arbejde dybdegående med den her personaleudfordring, siger hun.

Efter en pause på tre måneder trak Charlotte Riis for et års tid siden igen i arbejdstøjet og vendte tilbage på Regionshospitalet Gødstrup. Pausen fra arbejdspresset har lært hende at sige fra.

- Jeg har fundet ud af, at det er jeg nødt til, for at passe på mig selv, siger hun.

Dansk Sygeplejeråd har lavet undersøgelser, der viser, at hver fjerde sygeplejerske overvejer at forlade faget.