Dommermangel: Klubber skal turde tænke ud af boksen

Basketball, ishockey, floorball og håndbold. Alle sportsgrene der mærker konsekvenserne af mangel på dommere.

Halvgulvet er tomt fredag eftermiddag i Lemvig Idrætscenter. 

Der er ellers mange kampe, der skal spilles. 

Men dommerne mangler. 

quoteMan kan have haft 5-10 gode oplevelser, så kommer den dårlige af slagsen. Så kommer tanken, er det hvad jeg skal bruge min fritid på.

Jens Henriksen, Dansk Håndbold Forbund. 

Det er et problem på tværs af en lang række forskellige idrætsgrene. Et problem der betyder, at kampe bliver aflyst og klubber må sige nej til at være værter for weekendstævner. Og når kursisterne endelig kommer på kursus, så falder de hurtigt fra igen. 

- Efter et år er antallet af aktive dommere fra et kursus reduceret til det halve. Det samme sker andet år. Det er et kæmpe problem, fortæller Jens Henriksen fra Dansk Håndbold Forbund. 

Lige nu drømmer man alene i Vestjylland om 30 nye håndbolddommere. Jens Henriksen er sikker på frafaldet sker, fordi alt for mange forældre ikke opfører sig ordentligt overfor dommerne. 

- Man kan have haft 5-10 gode oplevelser, så kommer den dårlige af slagsen. Så kommer tanken, er det hvad jeg skal bruge min fritid på. Desværre vælger mange at sige nej, det vil jeg ikke stå model til, forklarer Jens Henriksen. 

Andre sportsgrene genkender tendensen

I Lemvig har man også en basketballklub. Her betyder manglen på dommere, at det kan være svært at få kampe på hjemmebane til klubbens unge. 

quoteDe er gode til at skabe et socialt miljø i foreningen. Kigge lidt længere, end deres egen lille næsetip.

Karsten Elmose-Østerlund er Ph.d, Center for forskning i idræt, Sundhed og Civilsamfund på SDU, om de foreninger der løser dommermanglen. 

- Det er bygget op omkring Grand Prix-stævner, der kan vi være nødt til at sige nej til værtsskabet. Fordi vi ikke kan stille med dommere, fortæller René Jakobsen, Formand i Lemvig Basket. 

I Ishockey har man også problemer. Her forsøger via kampagnevideoer, at få gjort tjansen som dommer interessant. 

Sociale miljøer afgørende

Karsten Elmose-Østerlund er Ph.d, Center for forskning i idræt, Sundhed og Civilsamfund på SDU. Han ser klare tendenser, der hvor det lykkedes at skabe nye miljøer, hvor dommermanglen forsvinder. 

- De er gode til at skabe et socialt miljø i foreningen. Kigge lidt længere, end deres egen lille næsetip. Der er altså gode muligheder for at hjælpe sig selv, forklarer Karsten Elmose-Østerlund.

Tilbage i hallen i Lemvig er en af de store udfordringer, at forældre stiller spørgsmålstegn ved stort set alle kendelser i kampene. Så uanset hvor mange dommere der findes i fremtiden, så ligger en del af løsningen uden tvivl i alles respekt for den dommer, der har valgt at bruge sin fritid på at hjælpe andre. 

 

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Sport.