Dokumenteret: Hunulv i Vestjylland

Vejen for ulveyngel er banet, efter en hunulv er blevet dokumenteret sammen med en han på et videoklip.

Ulven er her. Nu også en hun. Og den er kommet for at blive. Det har forskere og frivillige endegyldigt fastslået. Senest dokumenterede tilfælde er en hunulv i Vestjylland, som er indvandret fra Tyskland – nærmere bestemt Göritz-Klepzig-koblet sydvest for Berlin. Det skriver Naturhistorisk Museum i Aarhus i en pressemeddelelse.

Tilbage i februar fremlagde Naturhistorisk Museum Aarhus og DCE-Aarhus Universitet billeder og videomateriale fra vildtkameraer, som antydede forekomsten af et ulvepar i Vestjylland. Nu har tyske eksperter så fastslået, at der er tale om to ulve sammen på den nye videooptagelse. Derudover har også uafhængige DNA-prøver været med til at identificere hunnens identitet. 

Dermed er der tale om Danmarks første ulvepar. Og der går sandsynligvis ikke længe før parret formerer sig.

- Selv hvis det første ulvepar skulle vise sig ikke at få unger, må man forvente at nye hunulve vil indvandre til Danmark i de kommende år som følge af den generelle bestandsvækst i den centraleuropæiske ulvebestand. Det er derfor forventeligt, at flere ulvepar vil etablere sig i Jylland inden for de kommende fem år, vurderer seniorforsker Peter Sunde, DCE-Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Hannens identitet ukendt
Der er endnu ikke fundet DNA-materiale af tilstrækkelig høj kvalitet til at kunne endegyldigt fastslå, hvilket individ der er tale om. Derfor kan Naturhistorisk Museum ikke fortælle, om ulven er identisk med de tre hanulve, der i forvejen er dokumenteret i perioden 2013-2016 i Danmark. 

Ifølge Naturhistorik Museum plejer hanulve at efterlade sig tydlige ekskrementer rundt i skovområder. Forskerne har dog allerede nu en formodning om, at hanulven bærer samme kodenavn, som ”den midtjyske hanulv”, som blev registreret op til to gange om måneden i perioden juli 2015 til august 2016.

Dermed er der siden 2012 identificeret fem forskellige ulveindivider i Danmark: fire hanner og én hun.

 

Hvis man ser godt efter, er der to ulve i klippet. Den første forsvinder hurtigt ud af billedet i venstre side. 

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Natur.