Dokumentar: I seks uger var TV MIDTVEST i hælene på Søren Gade

Forventningerne til Søren Gade var tårnhøje i valgkampen. Den vestjyske politiker var udset til at være ham, der kunne give Venstre succes. TV MIDVEST var med til både op- og nedture.

Søren Gade bag rattet i sin Audi, før valget er udskrevet. På vej til kick-off-møde i Venstre i Region Midtjylland.
Søren Gade bag rattet i sin Audi, før valget er udskrevet. På vej til kick-off-møde i Venstre i Region Midtjylland.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Han var blevet præsenteret for tal som viste, at han ville kunne få i omegnen af 30.000 personlige stemmer, hvis han stillede op til Folketinget i Vestjyllands Storkreds.

Selv var Venstres Søren Gade ikke helt så optimistisk. Men han lod sig overtale af sit parti og sagde ja til at bytte tilværelsen som europaparlamentariker ud med posten som kandidat for Venstre til Folketinget i Holstebrokredsen.

Et unikt indblik

Overtale lod Søren Gade sig også til at have TV MIDTVEST med på hjul i valgkampen. En videojournalist fulgte den erfarne politiker fra før folketingsvalget blev udskrevet indtil efter valget.

I dokumentarprogrammet ”Gadekampen. Søren Gade - Venstres trumf” får seerne et unikt indblik i en valgkamps anatomi. 

TV MIDTVEST er med, når valg-kalenderen slår knuder, når der bliver talt økonomi og diskuteret strategi - både lokalt i Holstebrokredsen og på landsplan.

For det blev en valgkamp, hvor Søren Gade skulle favne både og. Venstrepolitikeren kom til at spille en nøglerolle både på hjemmebanen og nationalt.

Søren Gade førte kampagne for sit parti ikke bare i Vestjyllands Storkreds, men var også i aktion ved valg-arrangementer på Sjælland og i Nordjylland. Ligesom han var en del af Jakob Ellemann-Jensens valgkampagne i blandt andet København.

Derudover var Søren Gade medlem af en strategi-gruppe i Venstre, hvor nøglepersoner, som blandt andre partiformanden, den politiske ordfører og gruppeformanden, havde øje på udfordringer og indsatsområder i valgkampen.

Overalt får seerne, der kigger med på dokumentarprogrammet, lov til at være med. Hvor Søren Gade var i valgkampen, var også TV MIDTVEST.

Herunder kan du se dokumentarprogrammet.

31:56
Forventningerne til Søren Gade var tårnhøje i valgkampen. Den vestjyske politiker skulle give Venstre succes. TV MIDVEST fulgte hans kamp hele vejen.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

En følelsesladet valgaften

Valgaftenen tirsdag den 1. november blev en aften, hvor Venstre havde håbet og troet på et bedre resultat.

Gæsterne ved Venstres valgfest i Landstingssalen på Christiansborg vidste godt, at deres parti ville gå tilbage - men havde ikke forudset, at folketingsgruppen, da aftenen var omme, ville være blevet halveret.

Også for Søren Gade blev valgaftenen og resultatet en nedtur. Den erfarne venstremand var hentet hjem fra Europa-Parlamentet for at standse blødningen i især Vestjylland. Målet var at begrænse tilbagegangen, så partiet kunne nøjes med at gå fra fem til fire mandater. Det lykkedes ikke. Resultatet endte med tre.

Personligt var Søren Gade af Venstres tal-folk blevet stillet et kanonvalg i udsigt. Selv sagde han, at han ville fejle, hvis ikke han fik mindst 20.000 personlige stemmer. Han endte med at få 17.998.

15 dage efter valget var der et plaster på såret til Søren Gade. Onsdag i denne uge stemte et flertal af folketingsmedlemmerne for, at den vestjyske venstrepolitiker skal have det ærefulde hverv at være formand for Folketinget.