Døde mink var tæt på at blive gravet ned ved naturperler

Mange af de aflivede mink endte i massegrav ved Nørre Felding og Kølvrå. Men faktisk var de også tæt på at blive gravet ned ved Hald Sø og Stråsø Plantage.

I Hald ved Viborg blev der lavet prøvegravninger til minkgrave.
I Hald ved Viborg blev der lavet prøvegravninger til minkgrave.

Da alle mink i Danmark blev aflivet, gik det stærkt.

I løbet af få dage blev der gravet ud til minkmassegrave i Nørre Felding lige uden for Holstebro og i Kølvrå i Viborg Kommune.

Men myndighederne var ikke sikre på, om der var plads nok på de to steder. Derfor var flere steder i landsdelen i spil, det viser interne mails i Naturstyrelsen, som TV MIDTVEST har set efter at have fået aktindsigt i forløbet.

Mens der blev gravet ud i Nørre Felding, blev en 24 tons tung gravemaskine beordret til naturområdet Hald ved Viborg af myndighederne. Her blev den sat til at lave en prøvegravning. Tæt ved Hald Sø og under 300 meter fra en bæk, som løber ud i søen.

Naturperler blev foreslået uden anmærkninger

På de interne mails i Naturstyrelsen stod der ikke kun Nørre Felding og Hald på listen over mulige steder til at begrave mink. Der stod også Stråsø Plantage.

Alle tre steder stod noteret som områder, hvor der ikke var bemærkninger i forhold til naturen. Med andre ord mente Naturstyrelsen ved første øjekast ikke, at der skulle være noget i vejen for at grave her.

Det var tilbage i november 2020, at der blev ledt efter områder til minkgravene og Stråsø Plantage blev foreslået uden anmærkninger. Et halvt år senere udnævnte miljøminister Lea Wermelin (S) området til naturnationalpark.

- I naturnationalparkerne får vi en vildere natur, og danskerne får mere spændende naturoplevelser, lød det i april i en pressemeddelelse fra ministeren.

På et halvt år gik området altså fra at være tæt på at blive en gravplads til at blive nationalpark.

Kommunerne vidste intet

Mens Naturstyrelsen begyndte at grave i både Nørre Felding, Karup og Hald, var kommunernes lokalpolitikere slet ikke informeret.

I Viborg hørte formanden for Klima- og Miljøudvalget først om det, da hun så det i medierne.

- Jeg var dybt rystet og tænkte 'har jeg sovet i timen?'. Jeg er formand for området og har intet hørt, så jeg skyndte mig at skrive til både forvaltningen og bormesteren for at høre, om de vidste, hvad der foregik. Og de måtte ligesom mig erkende, at det vidste de ikke noget om, forklarer Stine Damborg Hust (K).

Flere af minkene endt ved Nørre Felding. Efter planen er den sidste mink kørt til forbrænding inden midten af juni, oplyser Fødevarestyrelsen.
Flere af minkene endt ved Nørre Felding. Efter planen er den sidste mink kørt til forbrænding inden midten af juni, oplyser Fødevarestyrelsen.
Foto: Svend Vilhelm Mikkelsen / TV MIDTVEST

Samme situation oplevede man i Holstebro. Her var Nørre Felding blevet udvalgt som en af områderne til minkgravene. Men borgmesteren, han havde intet hørt.

- Jeg blev ringet op af en lokal mand fra Nørre Felding, som spurgte mig, hvorfor der blev gravet ude tæt ved Boutrup Sø, og jeg anede det ikke. Jeg ringede med det samme til min kommunaldirektør, som heller intet vidste noget. Det er først da vi får en mand derud, at vi finder ud af, at de er i gang med at grave mink ned, forklarer H.C. Østerby (S), som er borgmester i Holstebro Kommune.

Ingen kommentarer

I dag er Stine Damborg Hust stadig chokeret. Både over, at hun aldrig blev informeret, men også over, at myndighederne overvejede at grave de døde mink ned ved Hald.

- Jeg synes det er rystende, at der slet ikke har været nogle bemærkninger til det her område. Tænk hvis minkene var endt ved Hald, det havde været en skandale, fortæller Stine Damborg Hust.

TV MIDTVEST har bedt Naturstyrelsen forklare, hvorfor kommunerne ikke blev informeret og hvordan områderne ved Hald Sø og Stråsø Plantage kunne være med i overvejelserne uden anmærkninger.

Styrelsen har ikke ønsket at stille op til interview om sagen.