Dobbelt så mange landbrugskonkurser i år

På bare et halvt år er antallet af landbrugskonkurser i Danmark steget med 50 procent.

206 landbrug måtte sidste år dreje nøglen om. I dette første halvår var antallet af konkurser på 133 mod 88 i samme periode året før – altså, en stigning på 50 procent.

- Landbruget har været igennem en længerevarende krise, som i virkeligheden startede omkring finanskrisen. Siden har der kun været et par enkelte år, hvor priserne og indtjeningen har været høje. Det vil sige i næsten hele perioden er der akkumuleret underskud og opbygget gæld, som nu er vokset nogle over hovedet. Gælden er blevet så stor, at selv moderat stigende priser ikke kan ændre bedrifternes skæbne. Finansielle samarbejdspartnere anlægger typisk en langsigtet betragtning, når de beslutter en bedrifts skæbne, og her spiller kortsigtede prisbevægelser ingen væsentlig rolle. Det gør det billigere for kreditgiverne at holde bedriften flydende, men ændrer sjældent på, at en ny ejer skal findes, siger erhvervsøkonomisk chef Klaus Kaiser, Seges til Landbrugsavisen.

Selvom antallet af konkurser har været så stigende, så kan kurven sagtens nå at rette sig ud.

- Der er en vis forsinkelse fra priserne begynder at rette sig, til det slår igennem i antallet af konkurser. Det skyldes, at den øgede indtjening kun gradvist retter op på bedriftens økonomi, så der er en vis ”inkubationstid”, siger erhvervsøkonomisk chef Klaus Kaiser, Seges til Landbrugsavisen.

Alt ser dog ikke skidt for landbruget. I modsætning til antallet af konkurser, så er antallet af tvangsauktioner faldet i samme periode. Der var 78 tvangsauktioner i første halvår sidste år, og det tal fald til 48 i dette første halvår.

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Erhverv.