Dobbelt så mange Arla-bønder konkurs

Arlas mælkeproducenter har store problemer, og mange må dreje nøglen om.

2015 har været et kriseår for Arlas mælkeproducenter. I år er 65 Arla-bønder gået konkurs, røget på tvangsauktion eller taget i brugeligt pant, hvor kreditorerne overtager kontrollen. Det skriver Jyllands-Posten. 

I 2014 var der "kun" 27 mælkeproducenter, der måtte dreje nøglen om, så det er en fordobling på bare ét år.

Det er især lange perioder med underskud på driften på grund af lave mælkepriser, der er skyld i de mange konkurser. Men mælkeproducenterne har også tabt penge på finansielle instrumenter som renteswaps, og værdien af deres gårde har været faldende.

- De mister på en gang deres arbejde, deres livsværk og familiens hjem, som i nogle tilfælde endda er en slægtsgård.  Det er meget hårdt psykisk at ende i den situation, og der er typisk tale om mennesker, som har kæmpet i årevis for at redde gården. Der findes næppe andre erhvervsgrupper, som er parate til at presse sig selv så hårdt i så lang tid for at redde deres arbejdsplads. Som landmand føles det nærmest som et ærekrænkende nederlag at skulle give op, siger Jan Toft Nørgaard, næstformand i Arlas bestyrelse til Jyllands-Posten.

 

Her kan du se vores indslag fra 29. december om de pressede mælkeproducenter:

De lave mælkepriser går hårdt ud over landmændene, som også her i landsdelen kæmper for at holde sig i live

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Erhverv.