Disse syv tegn kan fortælle om du har kræft

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er der syv tegn på, at du har kræft. Og det er altafgørende, at man selv holder øje, hvis sygdommen skal fanges.

Jo tidligere kræft opdages, jo større er chancerne for at blive helbredt. Derfor har Kræftens Bekæmpelse udarbejdet syv tegn på sygdommen, man kan holde øje med.

Knuder eller hævelser:

Knuder kan opstå over hele kroppen, men der er steder det er vigtigere at holde øje end andre. En knude i brystet kan f.eks. være tegn på brystkræft, mens en knude i testiklerne kan være tegn på testikelkræft. Det er også vigtigt at tjekke armhuler, lysken og halsen for knuder. Man bør gå til lægen, hvis man opdager en knude.

Ændret afføringsmønster

Langvarig skiftende forstoppelse og diarre kan være tegn på tarmkræft, og fortsætter diarre eller en forstoppelse i mere end to uger, bør man søge læge. Ligeledes er mavesmerter i mere end 14 dage tegn på, at man skal en tur til lægen. Blod i afføringen kan stamme fra f.eks. en hæmoride, men det er ikke normalt at bløde fra tarmen og derfor bør man blive undersøgt.

Ændrede modermærker og sår

Et modermærke der forandrer sig, eller et helt nyt modermærke er det mest almindelige tegn på modermærkekræft. Ligesom et modermærke der danner skorpe, begynder at bløde eller klø også skal undersøges. Et sår der ikke heler indenfor en måned kan være tegn på hudkræft, og et sår i munden der ikke vil hele, kan være tegn på kræft i mundhulen eller mandlerne. Hold også øje med vedvarende røde eller hvide områder på tungen, tandkødet eller mandlerne.

SynkebesværHold øje med, om du har besvær med at synke. Hvis det i mere end en måned gør ondt når du synker, eller hvis du har fornemmelsen af, at noget sidder fast i halsen, kan det være et tegn på kræft i spiserøret, mavesækken, eller struben.

Uforklarlig blødning

Blod i afføringen kan være tegn på tarmkræft, blod i urinen kan være kræft i blæren eller nyrerne, blødning fra skeden, der ikke skyldes menstruation kan betyde livmoderhalskræft eller kræft i livmoderen og blod i sæden kan være tegn på prostatakræft. Fælles for alle de uforklarlige blødninger er, at de bør undersøges af en læge.

Hoste og hæshed

En hoste der ikke går væk inden for en måned, eller hoste med blodigt slim kan være tegn på kræft i lungerne. Lig også mærke til, om hosten ændrer sig, og bliver f.eks. tør eller værre. De fleste har prøvet at miste stemmen, men hvis hæsheden bliver ved i mere end en måned, kan det være tegn på kræft i struben.

Uforklarligt vægttab

Det er normalt at tabe sig, hvis man begynder at motionere eller ændrer sine kostvaner. Men taber man sig pludseligt og uden forklaring, bør man søge læge. Mange kræftpatienter taber sig meget, og man skal være særligt opmærksom, hvis appetitten samtidigt forsvinder.

Kilde: www.de7tegn.dk

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.