Direktør for biogas brancheforening: - Det er kørt helt ud af proportioner

Direktør for Foreningen Biogasbranchen mener, at debatten om nedskæringer i støtten til biogas er kørt af sporet.

Når regeringen synes, støttekronerne til biogasanlæg er for mange og produktionsformen for dyr i forhold til grønne energikilder som sol og vind, så er sammenligningen ikke fair.

Det mener direktør for Foreningen Biogasbranchen, Frank Rosager.

- Det er kørt helt ud af proportioner. Det er som at sammenligne kiloprisen på kød og kartofler, og det gør jo ikke, at man kun spiser kartofler. Man bliver nødt til at kigge nuanceret på det og se på, hvad man får for pengene. Du kan ikke bare kigge på priserne alene.

- Vind får du kun, når vinden blæser. Biogas har du hele tiden. Derudover får man genbrugt affald på biogasanlæggene, og det er en del, man, efter min mening, ikke kan se bort fra. Derfor mener jeg ikke bare, man kan sige, det er for dyrt. Man er nødt til at se på, hvad man får for pengene, lyder det.

Færre støttekroner til biogas vil stoppe udviklingen

Staten har siden 2012 givet støtte til både byggeri og drift af nye biogasanlæg. Tilskuddet til biogasbranchen lyder på i alt halvanden milliard kroner ud af de ni milliarder kroner, som går til de vedvarende energikilder.

Dermed får biogasbranchen omkring en fjerdedel af støtten til det grønne område, mens kun 10 procent af den grønne energi kommer fra biogas.

Frank Rosager anerkender, at støtten har været god, men han understreger, at en nedskæring kan få konsekvenser.

- Markedet har ikke udviklet sig på samme måde, som vi eksempelvis har set det med vindmøllebranchen. Det tager tid at få biogasanlæg op at stå, så det tager tid at etablere markedet.

- Hvis man skærer drastisk i støtten, så stopper udviklingen i biogasbranchen, forudser direktøren.

Regeringens udspil til en ny energiaftale bliver fremlagt efter påsken.

Statsstøtten til biogas er for høj, mener regeringen, og derfor skal den nu sænkes.