Digitale krænkelser: Unge kender ikke konsekvenserne

Unge har ikke styr på, hvor store straffe man kan få for at dele krænkende materiale på nettet. Det skal en ny kampagne hjælpe dem med at få styr på.

Hvad tror I, man får af straf, hvis man photoshopper mit billede ind på en nøgen krop og sender det til andre?

- Jeg tror, ikke det er strafbart, er den første indskydelse fra eleverne.
- Jeg tror, man kan få en advarsel, følger Nicolas Holdt op.

Det er svært at have styr på reglerne for, hvad man må og ikke må dele på de sociale medier. Men det kan altså give fængsel i seks måneder og i grove tilfælde helt op til tre år, hvis man deler et krænkende photoshoppet billede af en anden.

Netop derfor er der i dag lanceret en landsdækkende kampagne, som skal lære de unge, at digitale krænkelser koster.

- Da jeg gik i folkeskole for nogle år siden, der florerede der nogle nøgenbilleder, og jeg fik også tilsendt et enkelt, men jeg tænkte ikke så meget over det, fortæller 17-årige Nicolas Holdt fra Herningsholm Gymnasium.

Stort problem

Tal fra Red Barnet viser, at der er et stort problem. Omkring 30 procent af de unge mellem 13 og 17 år har oplevet, at unge i det skjulte har taget seksuelle billeder af nogen og delt dem på nettet. 

- Vi unge går og oplever det mere, end vi tror i hverdagen. Så jeg synes, det er et sindsygt vigtigt budskab og også meget alvorligt, fortæller Amalie Armose Jensen fra Herningsholm Gymnasium.

I dag lyttede hun og omkring 900 andre elever på oplæg fra ligestillingsministeren og så videoer om, hvilke konsekvenser det kan have at dele materiale.

Sangeren Anton Edwards Knudtzon fra Cityboys blev tidligere dømt for at videredele en krænkende video, og det fortæller han om i den nye kampagne "Digitale krænkelser koster".

De unge skal selv hjælpe hinanden

Kampagnen kan ikke alene komme problemet til livs. Det er vigtigt, at de unge også selv kommer ind i kampen. Sådan lyder det fra Herningsholms Gymnasiums elevrådformand:

- Noget af det vigtigte ved os er, at vi er i øjenhøjde med eleverne. Det med voksne er. at de kan meget hurtigt blive rigtig belærende. Når vi er elever, kan vi se dem i øjenhøjde. De ved, at vi er ligesom dem, og vi forstår dem bedre end vores rektor, som er rigtig rar, hun er dog 50 år, forklarer Jonathan Damgaard.

FAKTA


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.